Com crear un blog

He preparat un resum amb els conceptes més bàsics sobre com crear un blog. Abans d’embrancar-nos amb aspectes molt complicats, crec que si tot just comences amb el blogging, no estarà de més que sàpigues allò essencial sobre què és un blog i per a què serveix.

Veuràs que el tema dels blogs és bastant obert i lliure perquè, al final, qui s’anima a fer un blog és per expressar el que porta dins (en el format que sigui), per tant, és lícit poder-ho fer com li plagui; només faltaria.

Aquest web on ets ara, sense anar més lluny, és un exemple de blog, on a més a més de publicar-hi informació que em pot semblar interessant per a un determinat públic, doncs aprofito per oferir-hi els meus serveis. Però ara no toca parlar d’això.

Començem? 🤓

Aquest senyor de la foto 👇

no és Jesucrist enfadat , és Jorn Barger qui a través de Robot Wisdom (quelcom semblant a un blog) va encetar el que seria el món del blogging fent servir per primer cop el mot we-blog per descriure el fet de publicar en xarxa i mantenir una bitàcola d’enllaços interessants.

Un blog, doncs, és un lloc web on s’hi publica contingut regularment en forma d’articles (o posts) ordenats per data de publicació apareixent el més recent en primer lloc.

Aquesta seria la definició de llibre; després, si tafaneges per internet, trobaràs de tot i més, i et recomano que ho facis; sigues molt tafaner per perdre la por i per veure que de normes…les justes. Però tampoc et pensis que per crear un blog si val tot; no ens passem.

Blogging

Blogging, d’altra banda, seria “bloguejar”, i es refereix al fet de gestionar un blog: escriure-hi, publicar, etc. També es pot fer servir aquest mot quan ens referim al món del blog en general. D’aquí que, l’apartat que jo he volgut crear on publicar informació sobre blogs s’anomeni “blogging”.

Què no és un blog?

Un blog no és tota pàgina web on s’hi publiqui informació que pugui interessar a una determinada audiència. Per exemple, TimeOut és un portal bestial d’informació sobre tot el que pots fer i visitar a Barcelona i com a tal ofereix una determinada informació a un determinat públic, però no ho fa en forma de blog. S’assembla més a un Magazine cultural o una guia d’activitats.

La diferencia principal entre qualsevol lloc web i un blog és que en el blog es permeten els comentaris sobre els articles publicats i no necessàriament es demana la subscripció a cap butlletí. En el cas de TimeOut justament passa el contrari: interessa tenir subscriptors per a la seva newsletter però els articles i les noticies no es publiquen amb la intenció de crear debat.

I un altre aspecte a tenir en compte a l’hora de com crear un blog, hauria de ser tenir cura de la publicitat. No pretenguis que qui hagi arribat al teu blog atret pel que hi publiques, un cop dins, se senti a gust si el bombardeig de banners publicitaris no el deixa llegir en pau.

Parts d’una plantilla per crear un blog

Cada blog és un món, i amb les facilitats i diferents opcions que plataformes com WordPress ofereixen a l’hora de crear el teu propi blog, web professional o de negoci, és normal trobar-nos blogs de molts tipus. Però el que sí que podem trobar són una sèrie de punts en comú que, potser per tradició, perquè al llarg dels anys és com s’ha anat fent, sempre trobarem en la majoria de blogs.

Pots sortir de la norma o del més habitual a l’hora de crear un blog, però t’aconsello que si és el primer cop que t’hi poses i vas perdut, no t’emboliquis (com hem fet tots al principi) amb “temes” i plantilles gaire estrafolàries perquè perdràs un tou d’hores per, al final, deixar-ho de la forma més simple; la que sempre funciona.

En general, un blog consta d’aquestes 4 parts:

1. Capçalera

És la part que acostumem a trobar a la part més alta, i és on hi posaràs el logo, el títol i el menú principal amb els apartats que té el blog. A més a més, també pots aprofitar per posar-hi una petita descripció del blog o lema, anuncis, enllaços als teus perfils de les Xarxes Socials, etc. Feel free…

La capçalera serveix per a remarcar la identitat del blog i perquè el lector pugui navegar pels diferents apartats i categories.

2. Columna principal

Aquesta és la part principal de tot blog i acostuma a estar a la part esquerra o bé ocupant tot l’amplada (si no hi ha barra lateral).

És on hi posarem el contingut d’articles i posts, amb el títol, alguna imatge destacada, la data, l’autor de l’article (en un blog poden intervenir-hi més d’un autor), el text o una part, anuncis, formularis de contacte o subscripció, comentaris, etc.

3. Barra lateral (sidebar)

És una columna més estreta que la principal i normalment la trobarem a la part dreta, malgrat que en molts blogs la podràs veure en l’esquerra o directament ni la posen. Tot són gustos o necessitats.

Aquí és on col·locarem els Ginys (widgets) amb diferents funcionalitats, com enllaços a les Xarxes Socials, formularis de subscripció, la barra de cerques, llistat de categories, els posts més populars o els més recents, etc.

4. Peu de pàgina

És la part de més avall de la plantilla i té la mateixa amplada que la columna principal o que tot el blog.

En aquesta part del blog hi trobarem informació i enllaços relacionats amb els avisos legals, Polítiques de privacitat i coockies, el copyright, etc., però també l’aprofitarem per afegir enllaços de les Xarxes Socials o informació de contacte com l’email, l’adreça, telèfon. etc.

Has de ser escriptor per crear un blog?

Tenim una idea equivocada sobre el que necessites per a convertir-te en un un blogger d’èxit. La gent consulta i llegeix blogs d’altres persones per tenir diferents perspectives de les coses, així doncs, la majoria de bloggers escriuen d’una manera informal, propera i conversacional.

També és normal trobar-se amb bloggers que, degut al propi format del blog, escriuen sobre més d’una temàtica en el mateix blog, és clar que amb certa coherència; no escriguis sobre energia nuclear i papiroflèxia en un mateix blog perquè confondràs als teus lectors.

Quina és la pregunta per excel·lència que ens fem tots quan aterrem a un lloc nou d’internet?

De què va aquest lloc web?”

Doncs ho hem de deixar clar el més aviat possible. La senzillesa és la clau per atraure més visites, i si escrius amb passió sobre el teu tema, perquè el gaudeixes i t’agrada de veritat, no et caldrà fer gaires caramboles per transmetre aquesta passió al teu lector i fer que gaudeixi amb el que publiques.

Així doncs:

Per què necessites crear un blog? O...per a què serveix un blog?

Aquí tens alguns motius:

  • Compartir la teva història. Crear un blog et permet trobar la teva veu i ser escoltat. Pots compartir les teves experiències amb tot el món escrivint sobre les teves experiències del dia a dia, sobre els teus viatges, aficions, etc.
  • Guanyar diners des de casa. Si la temàtica sobre la que escrius és de gran interès i el nombre de visitants augmenta amb el temps, pots monetitzar el teu blog, és a dir, treure-li rendiment econòmic per convertir-lo en una font d’ingressos que et permeti treballar des de casa. Existeixen moltes maneres de monetitzar-lo, com fer-te afiliat d’Amazon recomanant els productes que ven, creant infoproductes, venen cursos, webinars, etc.
  • Reconeixement per a tu mateix o per al teu negoci. No et donaran un Pulitzer al millor blog, ni probablement el Nobel al millor post, però potser arriba un dia que et guanyes el dret a ser reconegut com a expert en la matèria que has triat gràcies al teu blog. No ho descartis mai. I si el blog que gestiones és el del teu negoci i el que publiques és rellevant i es comparteix amb facilitat, tingues la certesa que el teu negoci també millorarà la seva reputació.
  • Crear una comunitat. En essència, un blog és interacció. I en essència, nosaltres som animals socials bastant egocèntrics (no dissimulis que tu també ho ets) que en la majoria de casos busquem l’aprovació dels altres. O sigui que, en el fons, el que busques amb la creació d’un blog és connectar amb gent que tingui els mateixos interessos que tu. El blog, doncs, et permet ajudar a la teva audiència basant-te en la teva experiència al mateix temps que tens l’oportunitat d’aprendre d’ells.

Hem vist el què és, algunes idees bàsiques sobre com crear un blog i què et pot dur a voler-ne fer un. Si t’animes i decideixes crear el teu propi blog cal que tinguis clar que, com tot en aquest món de bojos que és el Marketing Digital, l’èxit o el reconeixement no arriba en 2 dies.

Si ets constant a l’hora de publicar contingut rellevant, i ho fas d’una manera entretinguda i atractiva, segur que tard o d’hora pots anar creant una comunitat de fidels al voltant del teu blog que esperin la teva propera publicació. Quan arribi aquest moment és quan més exigent hauràs de ser amb tu mateix perquè l’audiència t’ha seguit per alguna raó en concret, i que potser desconeixes, però segur que serà, també, perquè has estat constant i rigorós en les teves publicacions. No oblidis mai la perseverança. 

Molta sort en la teva nova aventura com a blogger! 🤞

Scroll to Top
Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad
%d bloggers like this: