Temps de lectura: 8 m.

La parafernàlia del posicionament SEO és avorrida, pesada i no afavoreix gens la creativitat a l’hora d’escriure (amb matisos).

Això és el que penso del SEO. Tu també?

Si? Doncs continua llegint que potser t’interessa.

Sembla que si volem tenir en compte el SEO hàgim de sacrificar una bona escriptura. Ens hi obsessionem i no trobem l’espai per esplaiar-nos ni treure la vena creativa que duem dins.

Tant bé que escrius, tanta creativitat i tanta imaginació i facilitat de paraula que tens, i que el maleït posicionament SEO et talli les ales d’aquesta manera; no hi ha dret, oi?

És com si haguéssim d’estar constantment triant entre escriure per als nostres lectors o per al senyor Google i els seus algoritmes.

Però si relativitzem els fets, veurem que res és tan dolent com sembla. Google no és babau, i la darrera cosa que vol és que deixis d’escriure perquè creguis que això del SEO és un pal (que ho és). Així que, endavant, treu tota aquesta creativitat que guardes, no et tallis, i deixa el posicionament SEO per més tard.

Al final d’aquest post veuràs com pots fer les dues coses (escriure essent creatiu i afavorir el SEO) sense haver d’estar pendent de quedar bé amb Google a cada paraula que escrius.

Google ha anat convertint-se en una eina cada cop més sofisticada, però també més llesta. I ja no li interessa que emplenis textos amb keywords intentant batre els seus algoritmes cercant el millor posicionament a costa de publicar contingut gens interessant per als lectors.

Google vol que comparteixis experiència, coneixements, que generis confiança, autoritat, i que ajudis als internautes.

En resum: vol que publiquis el contingut que els visitants estan buscant.

Nuestra misión es organitzar la información del mundo y hacer que sea útil y accessible para todos

Això és el que diu Google.es en el seu apartat d’informació

Google ha canviat, amb el temps, el patró de publicació de continguts a internet, fent que el SEO recaigui cada cop més sobre l’autenticitat, l’originalitat i la utilitat del que es púbica. Sap que si premia tot això, està satisfent, també, al seu públic.

Per posar ordre a aquesta idea i tenir clar el que pots fer a l’hora de generar contingut, per exemple si estàs començant a crear el teu blog, et proposo 4 pautes bàsiques d’escriptura amb les que estaràs creant contingut optimitzat per al SEO sense adonar-te que ho estàs fent.

1 Tingues clar el propòsit del teu blog

2 Utilitza la teva audiència com l’eina essencial de recerca de paraules clau (Keyword research)

3 Centra’t en un tema concret

4 Escriu per al teu lector, optimitza (un pèl) per a Google

Te les explico més bé ara mateix:

1 Tingues clar el propòsit del teu blog

Si ho tens clar, ajudaràs als teus lectors, i amb el temps aconseguiràs guanyar autoritat i ser reconegut tant per la teva audiència com per Google.

A més, quan tens clar el per què del teu blog, el seu objectiu i a qui va dirigit, es dona l’efecte “Red Bull”: veure que el teu públic et llegeix i comparteix les teves publicacions, t’anima a continuar escrivint, et dona ales.

Quan més escrius i més bé, més ganes tens d’escriure perquè veus resultats.

I quin és el propòsit del teu blog?

Deixa les grans idees de banda, perquè al final, es poden convertir en un impediment a l’hora de crear contingut i ser constant. Ves a l’essencial. Uns quants exemples:

  • Si ets dissenyador web, potser pots donar idees per a millorar el website d’un petit negoci
  • Com a nutricionista pots aconsellar sobre alimentació sana, receptes i consells per a perdre pes
  • Si ets advocat pots oferir contingut relacionat amb els teus productes a aquell segment de públic que en pugui treure més profit: divorcis, tutela de menors, herències, etc.

Descobriràs el pròposit del teu blog seguint la teva pròpia curiositat.

Si escrius amb entusiasme, deixant-te guiar per la creativitat, creant històries interessants, amb exemples i fent del text una eina d’ajuda per al teu lector, ja estàs incidint, sense voler, en el posicionament SEO.

Aquesta és la base d’escriure per al  SEO: escriure per a ser llegit, més que no pas per a ser posicionat.

2 Utilitza la teva audiència com l’eina essencial de recerca de paraules clau (Keyword research)

Si fas cas dels experts en SEO, acabaràs fent Keyword research abans de posar-te a escriure. És a dir, tries el tema, i sobre aquest, fas la recerca de paraules clau. Quan tens la llista de paraules clau feta comences a escriure mirant d’anar-les col·locant (amb calçador, la majoria de cops) entre el text. Però, té gaire sentit escriure així?

Personalment no escric mai seguint aquesta norma. No m’agrada. I amb això no vull dir que no hagi fet una recerca prèvia de paraules clau, només dic que no em torno boig mirant on les puc col·locar perquè, més o menys, encaixin bé.

A més, les propostes de paraules clau o frases de paraules clau (long tail keywords) que donen les eines de keyword research, no tenen res a veure amb la manera que tinc d’expressar-me o amb la veu que vull donar al meu contingut.

Estic escrivint, no estic fent un trencaclosques.

Així doncs, quina és la millor manera de decidir què has d’escriure si no vols basar el contingut del teu text en les paraules clau?

Observa els teus lectors i para atenció a:

Les fites que volen aconseguir. Per exemple: el segment de públic que vol perdre pes ràpidament; aquesta serà la via per la que entraran a Google.

Les preguntes que fan. Per exemple: puc perdre pes menjant poc? Una pregunta força freqüent a Google.

Els problemes que més els atabalen, com per exemple: com finalitzar una dieta sense caure en l’efecte rebot.

Tips, consells i trucs que cerquen, com: quins ingredients combinen millor amb l’arròs, com preparar batuts verds, millors aliments ecològics i on es poden trobar. O potser que arribin al teu blog cercant una guia de com perdre pes després de les festes de Nadal.

Si et poses al lloc de la teva audiència, has investigat sobre el teu buyer persona, i si t’endinses dins la seves ments, entendràs els seus problemes per a descobrir com el teu blog els pot ajudar i com et poden trobar a internet.

Com t’he dit més amunt, això no vol dir que el SEO no sigui necessari. El que no cal és convertir-lo en el centre del teu treball. Pots fer servir la recerca de paraules clau per afinar el post i assegurar-te que Google el tingui en compte, però no perquè tot giri al seu voltant.

En el moment d’editar la teva publicació, es quan pots substituir frases i paraules per aquelles Keywords amb les que els motors de cerca afavoriran el posicionament del teu web.

Cal dir que, pel que fa a la llengua catalana Google és com un desert on el SEO poc pot ajudar a posicionar el teu contingut.

El fet que hi hagi molt pocs internautes navegant en català, en comparació amb espanyol, té certs avantatges i inconvenients.

Per una banda no hi ha tanta competència a l’hora de posicionar-te, encara que seràs poc visible, però per l’altra és molt complicat fer una bona Keyword research ja que no hi ha prou informació a internet com per mostrar dades significatives sobre paraules més o menys sol·licitades.

I l’altre factor negatiu és que moltes eines de recerca de paraules clau no contemplen el català en la seva base de dades.

D’aquí que, si publiques en català, és més important que mai escriure tenint en compte el que cerca el teu lector i no el que pot agradar a Google. I això, vulguis o no, és una bona oportunitat per deixar fluir la teva creativitat i no filar tan prim amb el posicionament SEO.

Observa la següent imatge. He fet una comparació amb Google Trends entre “posicionamiento SEO” i “posicionament SEO“. Primer en espanyol i després en català. La línia vermella sense cap variació és el resultat de la tendència de cerca d’aquesta long-tail en català.

I ja veus el resultat. L’interès d’aquesta cerca a internet és igual a 0.

google trends comparativa català i español

3 Centra’t en un tema concret

De què vols parlar en la teva pròxima publicació?

Dels beneficis de menjar fruita o dels beneficis de menjar Kiwi en dejú?

Són dues coses molt diferents, no trobes?

L’avantatge de tractar temes generals és que poden portar més transit al teu web, i amb molts esforços (i molt de SEO amb calçador) pots aconseguir entrar a la pàgina 1 de Google. El que passa és que els posts que tracten temes tan superficials acostumen a ser avorrits i no animen al lector a compartir-lo.

Una tàctica que pots utilitzar per a no tractar temes generals, és dividir una gran tema en subtemes, i a partir d’aquí crear tants posts com et sembli convenient. D’aquesta manera profunditzes més sobre el que escrius, demostres més coneixement i converteixes el teu text en contingut d’utilitat per al teu lector.

Creant contingut sobre temes específics afavoreixes les long-tail keywrods en SEO.

Diguéssim que per cada long-tail que crea un internauta quan fa la seva cerca, com per exemple “efectes secundaris implants capil·lars”, quan tractes aquest tema en un post, estàs desenvolupant un text on probablement aquesta frase hi sortirà entre 4 i 6 vegades junt amb d’altres Keywords relacionades amb el tema principal que també afavoreixen el posicionament SEO i, en principi, no maten la teva creativitat.

Pregunta’t sempre què pretens amb la publicació del post, és a dir, què esperes que faci el lector un cop l’acabi de llegir.

Un post de valor, és aquell que anima al lector a compartir-lo i que li provoca fer una acció. Així que, quan escrius procura desperta-li un desig o una necessitat de passar a l’acció per millorar algun aspecte de la seva vida.

4 Escriu per al teu lector, optimitza (un pèl) per a Google.

Quan facis recerca per al teu post, pots mirar què s’escriu en d’altres blogs com a referència per a l’hora de crear el teu text, però no vagis més enllà.

Agafar contingut d’altri i calcar-lo canviant només algunes paraules no et durà a enlloc, a més, és una manera de matar la teva creativitat i d’impedir trobar la teva pròpia veu.

Si consultes altres blogs assegura’t que són d’autors experts en la seva matèria, que saben del que parlen, que n’aprenguis llegint-los, i encara que et sembli impossible, intenta millorar la seva publicació.

I saps com pots millorar un text que sembla immillorable? Posant-li la teva veu i adaptant-lo al teu públic. I mai parlant de res que no sàpigues del cert. Has de transmetre credibilitat.

La millor manera de començar a escriure, és segons el que creus que pots aportar a la teva audiència.

Si escrius sobre temes específics, com he comentat abans, ajudaràs el teu lector a assolir un objectiu concret, a resoldre un problema específic o a respondre una pregunta molt concreta.

A més, Google també t’ho agrairà posicionant el teu web a les primeres pàgines de resultats de cerca (SERPs). Observa que, potser sense adonar-te’n, estàs fent el següent:

En la capçalera del post (headline), fas esment del tema que tractes, que és el mateix que el teu públic cerca a Google.

En el primer paràgraf de text expliques de què parlaràs fent servir les keywords relacionades amb la temàtica del post, que són les que han utilitzat els lectors per fer la cerca i les que fa servir Google per a posicionar el contingut.

En la part central del post (body) respons algunes preguntes que el teu lector s’ha pogut fer. Aquí és quan pots aprofitar per tornar a esmentar la paraula clau o long-tail que va lligada amb el tema o el títol del teu post

Recorda que quan escrius contingut inspirador, ben estructurat i útil, també fas feliç a Google. És millor explotar la teva creativitat, que segur que en tens, que no pas mirar d’escriure per al posicionament SEO i acabar redactant textos sense sentit. No som robots, som persones que ens emocionem escrivint i llegint.

Un parell de consells abans de marxar:

Al final del post has d’inspirar al lector perquè implementi el teus consells, així com fer-li oblidar les possibles objeccions que pot tenir al respecte.

Recorda sempre que el tema, el títol i l’URL del post continguin la mateixa paraula o frase de paraules clau per facilitar el posicionament SEO.

Ara, ja tens les claus per a començar una bona redacció dels teus posts. Has vist que, ben mirat, el SEO no és un problema a l’hora d’escriure, ja que, si es fa amb sentit i pensant en el teu lector, com aquell qui diu… surt sol.

Potser podríem canviar l’afirmació amb la que he obert aquest post, i dir:

La parafernàlia del posicionament SEO no és tan avorrida, pesada i no mata la creativitat a l’hora d’escriure (amb matisos, també).”

Claus takeaway:

  • Descobreix el propòsit del teu blog
  • Utilitza la teva audiència com a cerca de Keywords
  • Centra’t en un tema concret
  • Escriu per al teu lector i no tant per a Google
  • Inspira al teu lector i fes-lo passar a l’acció

Good writing, big selling!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER SI VOLS REBRE ELS POSTS AL TEU CORREU ELECTRÒNIC


Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, aceptas el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad
%d bloggers like this: