errors de redactors i copywriters

7 errors típics en els webs de redactors i copywriters

Saps quins són els errors més típics que un redactor o copywriter pot cometre a l’hora de redactar els textos del seu lloc web?

Tant si ets un copywriter principiant o algú que tan sols està creant el web del seu negoci, no estarà de més que tinguis en compte aquests 7 errors tan comuns perquè el teu web connecti més amb el teu públic objectiu.

Els veiem? ?

Els 7 errors més comuns de redactors i copywriters que podem trobar en els seus webs

1. Faltes d’ortografia i puntuació

Seria molt agosarat per part meva dir que jo no faig mai faltes d’ortografia, i reconec que també he caigut algun cop en els típics errors de redactors i copywriters principiants. I això que abans de publicar cada post, me’l miro i me’l remiro intentant que quedi tan net d’errors com puc.

Però tinc un límit, i encara que faci servir el corrector, el diccionari de llengua catalana i el de sinònims (és el bàsic amb el que treballo per a publicar decentment), sempre pot ser que se m’escapi alguna cosa, i en el meu cas acostuma a ser més de sintaxi o gramàtica que no pas d’ortografia.

La cançó, però, agafa un altre aire quan haig de redactar un text per algú altre; llavors no hi ha errades que valguin. Ha d’estar perfecte.

Si creus que hauries de millorar aspectes com la puntuació o l’ortografia per evitar cometre els típics errors de redactors i copywriters, el que hauries de fer per començar és:

2. Problemes de sintaxi

Destriar bé allò interessant de la palla és essencial en el web copy. Saber identificar les idees principals d’un text, que és, en el fons, el que el teu lector vol saber, només es pot fer bé si ets copywriter o redactor.

Si tinguessis al davant un client a qui li haguessis de vendre el teu servei o producte, oi que no li faries perdre el temps? Doncs perquè vols fer-li perdre temps amb palla i més palla al teu lector web si, a més, saps que no et regalarà més de 10 segons per veure si li agrades o no?

Pot ser que la tendència a fer-se pesat i no deixar avançar el text sigui per inseguretat.

Per què no proves aquest exercici?

  • Escriu un text de 1000 paraules.
  • Redueix-lo a 500.
  • Ara a 250.
  • Ara a 100.
  • Ara a 50.
  • Fins que arribis a 1 sola frase.
  • I ara al revés: desenvolupa aquesta idea fins a tornar a tenir 1000 paraules.

Si el fas, pots deixar-me un comentari per veure com t’ha anat.

3. Serveis mal orientats

Saps allò de voler tocar massa tecles? Doncs això. Ves amb compte amb oferir moltes modalitats d’un servei.

Focalitzat en el més important, en allò que busca el teu lector i que tu pots oferir-li, i explica-li amb el seu mateix llenguatge.

Per exemple:

una empresa d’electricistes que busca un redactor web, em sembla que no entendrà paraules com SEM, ROI, CRM, PPC, UX-UI, linkbuilding, media paid, retargeting, OFF-MEDIA, tracking & analítica…paro?

Potser no caldrà ser tant tècnics si volem que el lector entengui el que oferim, és a dir: com podem ajudar-lo. Recorda que menys és més.

4. Marca personal sense exposar-se

Potser per por, però he vist alguns webs de redactors o copywriters que en la pàgina “Sobre mi” diuen ben poc sobre ells; o es peca de fer-se passar pel millor redactor del món, o es peca de parlar de tot (quan es va casar, els fills que té i on ha anat de vacances) menys d’escriure textos per a pàgines web.

I això és un error. Algú que s’està plantejant contractar els serveis d’un copywriter, poc o molt voldrà saber que l’ha portat a fer el que fa, quina formació té o per a qui ha treballat. Si el lector troba que el perfil no lliga gaire amb l’oferta, probablement abandonarà el web.

I si el teu cas és el d’un redactor que tot just comença, amb poca experiència, cap client i pocs estudis, no et preocupis: no tens més remei que ser sincer i no amagar-te enlloc. Explica perquè fas el que fas, què t’hi ha portat, perquè t’agrada escriure, quins llibres llegeixes o quins són els teus referents. D’aquesta manera el teu lector almenys veurà que estàs immers dins del sector i que tens clar el que vols fer.

Del com crear el teu Portfoli quan no tens clients, ja en parlarem un altre dia. Ens hi hem trobat tots.

5. Equivocar-se de client ideal

A no ser que vulguis donar formació a altres redactors o copywriters, el teu client ideal no és cap d’ells. Aquests poden ser companys de professió, però en cap cas el teu web ha d’anar a enfocat a altres redactors.

Mira d’evitar insistir molt en qui han estat els teus mestres, guies o mentors de professió, perquè a qui vulgui contractar els teus serveis li importa ben poc; és que no sap qui són. El que has d’emfatitzar és la teva proposta de valor, és a dir, allò que et fa diferent dels altres i pel què t’hauran de triar a tu i no a un altre.

I no tot s’acaba parlant dels teus clients o omplint el web de testimonis que diuen meravelles de tu. Potser acabes de començar i no pots parlar d’això. En aquest cas fes que la teva escriptura, la manera com t’expresses amb les paraules, sigui personal, irrepetible, que quan et llegeixi el teu lector o futur client tingui pistes sobre com ets i li inspiris confiança.

Sigues directe; sense embuts.

6. Donar per fet que el lector sap de què parles

Si fas un tomb per internet, veuràs pàgines on s’utilitzen paraules massa tècniques (i que no aporten res al lector) o s’obvia informació que el lector necessita saber.

Si et dediques al Copywriting és molt probable que et llegeixi públic que no sàpiga què vol dir aquesta paraula i, per tant, que no sàpiga exactament què ofereixes.

Explica-ho, doncs. No cal que parlis dels inicis del copywriting, de la seva evolució i com ha canviat fins on som ara; només cal que expliquis amb paraules clares què és i quins beneficis aporta al teu futur client.

Explica-ho com si li haguessis de fer entendre a un infant de set anys. Fixa’t en la meva pàgina d’inici: el primer que faig és explicar en què consisteix el Copywriting SEO perquè em sembla que no tothom sap què és copywriting ni què vol dir SEO.

7. Copiar veu i estructura

Sigues tafaner, tingues un bon “calaix web” d’on treure la informació que necessites per estalviar temps a l’hora de crear contingut, no perdis de vista als que t’agraden i admires, però no els calquis, no vulguis ser com ells ni imitis la seva veu de marca ni l’estructura dels seus webs.

Sigues atrevit. Has de fer el pas i ser tu mateix. Per molt que et sembli que no, serà allò genuí i únic el que et farà sobresortir d’entre la multitud.

El que no pot ser és que en aquest sector dedicat a l’escriptura persuasiva, acabem tots escrivint igual i fent webs idèntics.

En resum

Com a redactor o copywriter, necessites un web que aporti valor al que fas, que inspiri confiança i que et doni autoritat. És responsabilitat teva no cometre els errors de redactors i copywriters principiants (i no tan principiants, sovint) per donar a conèixer al teu client ideal allò que et fa únic, de manera clara i entenedora.

Espero que tenint en compte aquestes pautes aconsegueixis textos més atractius i que arribin a més públic; al teu públic i al dels teus clients. Si vols més informació sobre Web copy pots fer una ullada a la meva Guia de Web copy per a redactors i copywriters principiants.

Tens més dubtes? Vols comentar-me alguna cosa? Et llegeixo als comentaris! ?

Good writing, big selling!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Scroll to Top
Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad
%d bloggers like this: