escriure un post en 10 passos

Com escriure un Post trencador en 10 passos sense perdre el temps.

Arriba el vespre al menjador de casa. He pensat d’escriure un post que parli de com escriure un post trencador.

El sol, que cau esbiaixat, entra per la finestra del menjador clapant de color taronja la paret de just davant d’on escric.

És la meva hora, i en la que estic més cansat. Potser perquè el dia s’acaba i ve la son i la mandra, però en la que alguna cosa m’inspira més que en l’hora del primer cafè del dia i les lleganyes.

Els sorolls s’espesseixen, els veïns s’expliquen com els ha anat el dia i les cuines es posen en marxa fent sorolls de cuines, com no: plats i cassoles, armaris que s’obren i es tanquen, forquilles i ganivets; “para la taula que el sopà ja és a punt!”.

Estem envoltats de vida. Començo a escriure: “com escriure un post per al teu blog“….no m’agrada, “guia per escriure un post“….tampoc…

Com ho haig d’explicar perquè quedi clar? Pas a pas, em dic. Doncs així ho començo: “com escriure un post trencador en 10 passos”…passos, pas a pas.

Si tens un blog, mira com amb 10 passos pots escriure un post trencador; estalvia temps i crea contingut interessant.

Així que, aquí van aquests 10 passos amb els que estalviaràs temps a l’hora d’escriure i crearàs contingut que impacti.

Comencem! ✍

1. Pensa i reuneix informació

Tant si reuneixes informació d’arreu d’internet o tot ve de la teva increïble capacitat creativa i dels coneixements que tens, el primer que hem de vèncer (perquè sempre passa i hi perdem molt de temps) és el fer el badoc quedant-nos mirant fixament el full en blanc. O la pantalla; whatever. ?

O sigui que, abans de posar-te a escriure, mira d’haver rumiat sobre què i d’on extreus la informació. Si no ho tens clar, la batalla la guanyarà allò del “ja ho faré” o “ara no em va bé”.

gat mandrós
gat mandrós

2. Decideix el to que donaràs al post

Les idees i la informació de que disposis per començar a escriure el teu post no ho són tot. És gairebé segur que del que parlis, algú (centenars de milers de persones, potser) ja n’haurà parlat abans que tu. Però el que també és segur és que tu pots trobar la teva única manera d’explicar-ho.

Quan escrius un post, l’enfocament, la veu i el to que li vols donar, segur que ja comença a planar per damunt teu mentre l’estàs rumiant. Si no és així et recomano que a partir d’ara, quan et rondi pel cap la idea d’un post, ves una mica més enllà (mentre el penses) de la temàtica o el públic a qui va dirigit.

En el moment que està bullint dins del teu cap és quan pots decidir si li vols donar un toc d’humor, si vols que sigui formal i tècnic, si vols despertar alguna emoció en concret al lector, etc.

Això dependrà, per exemple, de la informació que ofereixes amb el post.

Si d’entrada ja saps que és un tema del qual se n’ha parlat milers de cops i res del que puguis dir en pot ampliar la informació, però creus que el teu blog també es mereix el post que parli del tema en qüestió, llavors és quan més has de posar de la teva part per fer-lo entretingut i diferent dels altres.

I depenent del tema, potser que no admeti segons quin to de veu perquè el públic que el llegirà “no està per bromes ni foteses”.

Per exemple: si estàs creant un post explicant com el SEO pot ajudar en el teu Curriculum Vitae, segur que l’enfocaràs de manera seriosa, anant per feina, perquè qui cerca informació sobre aquest tema, realment té una necessitat i vol una solució; en aquell moment segur que no està per gaires metàfores ni bromes simpàtiques a cada dos paràgrafs.

Millor, doncs, anar per feina i oferir-li una solució.

Quan sàpigues en quin to et vols expressar, l’escriptura anirà dirigida a un punt molt concret des de bon començament. Sense fer esses ni perdre el temps.

3. Fes la recerca de Paraules Clau (Keywords)

Si tens la intenció que els motors de cerca tinguin en compte el teu post per a posicionar-lo, inverteix una estona en fer recerca de paraules clau abans d’haver redactat el primer esborrany. Si no ho fas en en aquesta primera fase, després et farà mandra i no ho faràs.

Pots tenir la llista de paraules clau preparada d’entrada, sense haver-ne d’estar pendent quan comences a escriure. I en el moment de la primera correcció o edició pots anar veient en quines parts del text pots anar incloent aquests paraules clau.

Si treballes amb WordPress, el teu aliat segur en aquesta feina serà l’extensió YoastSEO. En cas que no disposis d’aquesta extensió, pots seguir les recomanacions de la meva Guia SEO per a principiants on trobaràs el més bàsic i essencial per tenir el teu lloc web optimitzat per al SEO.

4. Pensa un bon títol

Trobaràs escriptors, redactors i copywriters que et diran que el títol millor decidir-lo abans d’escriure un post, i en trobaràs d’altres que et diran que millor decidir un cop hagis acabat d’escriure’l.

Saps què et dic? Fes el que et sembli. En el meu cas, de vegades tinc el títol molt clar abans d’escriure el post, i d’altres he acabat de corregir el post que encara no el sé.

Et deixo alguns consells pràctics per escriure un bon títol per un post:

  • Pensa un títol actiu, específic i no gaire llarg.
  • Tingues en compte la recerca de paraules clau i inclou en el títol la paraula clau per la que voldries que el teu post es posicionés.
  • Intenta mostrar-hi un benefici o solució per al teu lector.

5. Escriu el teu post

escriure un post en 10 passos
escriure un post

Ja pots començar a escriure. Si ets metòdic i organitzat, potser començaràs amb les capçaleres de cada apartat com a guia i després aniràs omplint espais en blanc. Si ets d’escriure tal i com raja, probablement no necessitis res més que començar a teclejar fins a acabar el post.

Totes dues maneres són vàlides sempre i quan el resultat sigui el millor que tu mateix esperes obtenir. Com en l’hora de pensar els títols, jo vaig alternant la manera com escric segons del que parli en el post. De fet, el millor és no escoltar gaire alguns “escriptors experts” que es creuin en el teu camí. Be yourself…

Tanmateix, et deixo aquest post (en anglès) molt curt i ràpid de llegir amb 7 aspectes que tot bon escriptor hauria de tenir en compte.

Un cop tinguis el teu primer esborrany, fes servir aquesta mini-checklist per millorar-lo:

  • Assegura’t que els paràgrafs no són molt llargs. Si ho són, parteix-los.
  • Utilitza llistes i subtítols per estructurar millor el contingut, fer-lo més fàcil de llegir, i facilitar-ne la interpretació per als motors de cerca.
  • Reparteix la paraula clau principal al llarg del text. Especialment en el títol, al final del post i en les capçaleres, sempre i quan sigui possible i tingui sentit fer-ho.
  • Afegeix enllaços interns per a aportar valor al teu contingut, i externs cap a llocs de referència i amb autoritat que estiguin relacionats amb el que escrius.
  • Assegura’t que el primer paràgraf és encisador i engresca al lector a seguir llegint, i que el darrer inclou una CTA o crida a l’acció.

6. Esborra sense pietat

És la part més divertida d’escriure un post. No t’agrada llençar coses? A mi m’encanta.

No tinguis miraments. Fes-ho:

Esborra cada paraula, cada frase i cada paràgraf que no aporti res de valor al lector.

No facis perdre temps al lector, però no ho confonguis en fer esvair el teu to de veu. Ja ho hem vist abans: en cada post, depenent del tema que tractes, hauràs d’imprimir una to o una intenció diferent. Així doncs, has de saber esborrar allò inútil però mantenint el teu caràcter i la teva veu perquè és el que ho farà diferent d’un altre.

Fixa’t que en aquest mateix post mantinc un to de veu proper, gairebé com si estiguéssim fent una cafè al bar mentre t’explico com pots escriure un post trencador només en 10 passos i sense perdre temps.

Com el tema tampoc requereix molt d’esforç mental per entendre’l, a diferència del que podria ser un post dedicat a com actualitzar el BIOS del teu pc HP, em puc permetre el luxe d’escriure sense embuts, de manera entretinguda i deixant anar alguna parida per fer-ho amè. S’han escrit tants posts que parlen d’això…que si no ho feia amb gràcia, ja no m’hi posava.

Quan més practiquis, més aviat podràs destriar l’interessant de la palla.

7. Edita; llegeix com ho faria el teu lector

Ara que tens el post encarat, semblant a com serà un cop llest, revisa que la lectura flueixi com si fossis el lector que aterrarà al teu website.

Has de distanciar-te de l’escriptor que portes dins el suficient com per detectar els errors que poden fer de la lectura del teu post un motiu d’abandó del website. Però com pots distanciar-te de tu mateix?

Vols un truc per fer-ho?

Converteix el format de l’arxiu (Word o Google doc, por exemple) que estàs utilitzant per escriure en PDF. Llavors torna a llegir el post, i si pot ser en veu alta; no cal que cridis, però llegir en veu alta amplifica les faltes gramaticals i de puntuació. Creu-me que funciona.

8. Adjunta alguna imatge al contingut

Busca imatges que combinin amb el que estàs escrivint. Al teu aire.

Tingues en compte un parell de coses, però. Si carregues una imatge a WordPress, afegeix sempre la paraula clau en el títol o text alternatiu (Text Alt) de la imatge per ajudar a l’optimització SEO. No deixis mai imatges sense emplenar el “Text Alt”, descripció, títol o llegenda.

I tingues cura de la resolució i la mida de la imatge, així com de la seva optimització per a mòbils i tauletes.

Si agafes imatges de bancs d’imatges assegura’t que compleixes amb els drets d’autor i cita sempre la font o l’autor. Si la imatge fos teva, per molt que la regalessis, bé t’agradaria que se sabés que es teva, oi?

adjunta imatges al contingut del post
fes fotos per al teu post

9. Torna a fer una altra repassada al què tens escrit.

Per anar bé hauries d’haver llegit el post a consciència unes quatre o cinc vegades abans de publicar-lo. En alguns casos jo ho faig més vegades.

La teva reputació, i que els posts es comparteixen més o menys, dependrà de la sensació que deixi en el lector l’haver-te llegit. Així que repassa tants cops com calgui.

10. Publica el post

Ha arribat l’hora de la veritat. Si estàs convençut de que tal i com tens el post ja és la versió definitiva, doncs prem la tecla “publica” i endavant; feina feta.

Ara és moment de fer-lo córrer, que diríem. Pots compartir el post a través de les Xarxes Socials, enviar-lo a través de la newsletter als teus subscriptors, o fins enviar-lo individualment a contactes o influencers especialitzats en el tema que has tractat i animar-los a que també el comparteixin amb els seus seguidors.

I per últim, torna’l a llegir l’endemà d’haver-lo publicat i corregeix “les merdetes”, com dic jo, que t’han passat per alt el dia abans. Perquè sempre n’hi ha.

De fet, jo no trec els ulls del damunt a res del que publico durant els dos o tres primers dies. Els textos, com moltes altres coses a la vida, volen temps i distància per acabar-se de polir.


I fins aquí aquesta mini guia dels 10 passos per escriure un post trencador sense perdre el temps. Què t’ha semblat?

Creus que és hora de començar a escriure i deixar bocabadats als teus lectors?

###

Si tens algun dubte o vols comentar-me alguna cosa, llegiré amb molt de gust el que em deixis als comentaris.

Per cert, et recomano que facis una ullada al meu apartat dels millors llibres sobre Marketing Digital per si vols ampliar coneixements sobre el copywriting i millorar la teva escriptura.

Good writing, Big selling!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Scroll to Top
Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad
%d bloggers like this: