Guia de SEO per a principiants

He creat aquesta guia SEO per a principiants per explicar i fer entendre de què va això del SEO, sense gaires floritures ni paraules rares.Vull trencar el mite de que quan se’n parla, del SEO, només ho poden fer els “experts”, com si fos un tema tabú per a la resta de mortals, i que a l’hora d’emprendre accions per a optimitzar el teu web no cal ser informàtic, enginyer o programador. Res d’això; només n’has de tenir ganes.

El SEO és d’aquelles coses que fa una mica de mandra perquè ens sembla complicat, però en el fons, no és tant com sembla.

Som-hi? 🚀

El SEO (Search Engine Optimization o optimització en motors de cerca) és optimitzar un lloc web per a millorar la seva posició en els resultats que mostren els cercadors. És a dir, intentar que el teu lloc web (o website) surti en primer lloc de manera orgànica (o tant amunt com sigui possible) quan els usuaris cerquin a Google alguna cosa relacionada principalment amb el tema del teu lloc web.

De manera orgànica vol dir que els resultats que apareixen a les pàgines no són anuncis, i el rànquing d’aquests resultats ha estat determinat pels algoritmes dels motors de cerca.

Per a què serveix el SEO?

La finalitat de tenir el teu lloc web optimitzat per al SEO o de millorar el posicionament web d’un lloc en els buscadors (com ara Google, Bing o Yahoo), és guanyar visibilitat per aconseguir més visites, el que et pot suposar més vendes o ingressos.

Per això el SEO és tan important avui dia, perquè és una eina gratuïta i molt potent per captar usuaris (leads) que es poden convertir en lectors, clients, subscriptors, etc.Exemple:

Per a la cerca a Google de “com fer una caseta per ocells” obtenim aquests resultats:

Anem a veure per què la URL https://topludiblog.com/ca/com-fer-una-caseta-fusta-per-ocells-correctament/ surt en primera posició per aquesta cerca:

Em primer lloc, la mateixa URL és amigable i conté les mateixes paraules que he utilitzat per fer la cerca. 

Això vol dir que segurament el que ofereix aquesta pàgina web i el que jo cerco seran exactament el mateix o s’hi aproximaran molt.

Intenció de cerca de l'usuari

I per què passa això? Doncs perquè a l’hora de crear una URL per aquest article s’ha tingut en compte la intenció de cerca de l’usuari.És a dir, si jo publico contingut per algú que busca com fer una caseta per ocells, el més normal és que la URL d’aquesta entrada que estic creant justament contingui aquestes mateixes paraules, que serien les Keywords o paraules clau.En la següent imatge pots comprovar com la URL coincideix amb la cerca que he fet i, a més a més, com en el primer paràgraf es fan servir les paraules clau relacionades amb la cerca “com fer una caseta per ocells”.

Com veus, les paraules que s’utilitzen al llarg del text no coincideixen exactament amb la cerca, sinó que es fan servir sinònims o altres paraules relacionades i que ajuden a fer visible aquesta mateixa entrada per a altres cerques que es puguin fer a Google. D’aquesta manera he trobat que per la cerca “com fer un niu per ocells” aquesta mateixa pàgina surt en segona posició i no en primera. Segueix estant en primeres posicions per altres cerques que es fan buscant la mateixa informació però utilitzant altres paraules clau.

2. Què són els motors de cerca?

Els motors de cerca són el que coneixem com a cercadors. Serien tots aquells sistemes informàtics que treballen buscant tots els arxius emmagatzemats a internet a través de les aranyes o crawlers per elaborar pàgines de resultats que serveixen perquè els usuaris accedeixin a webs després de realitzar una cerca.

Els motors de cerca o cercadors són els responsables de que, en buscar qualsevol cosa a internet, rebis sempre pàgines relacionades amb la cerca i que et siguin d’utilitat.

Sabent aquesta definició, segur que el primer cercador que et ve al cap és Google; i és normal, perquè és el més conegut degut al seu alt volum de respostes, la seva velocitat i tots els serveis que el complementen, a més a més de la seva influència respecte al SEO.

Altres motors de creca potents i tan coneguts com Google malgrat no tinguin el mateix nivell de respostes, són Yahoo i Bing, que segur que també coneixes.

3. Com funcionen els motors de cerca?

Els motors de cerca segueixen enllaços. Els enllaços connecten pàgines i documents, com les carreteres que connecten pobles i ciutats. Seguint aquests enllaços, els motors de cerca recopilen dades, informació, per a mostrar als seus usuaris. Però com ho fan?

Un motor de cerca com Google consisteix en el següent:

 • 3.1. aranyes, en anglès ho veuràs com spiders, bots o crawlers.
 • 3.2 un índex
 • 3.3 un algoritme

Veiem a continuació cada terme amb més detall.

3.1. Aranyes, spiders, bots o crawlers

Les aranyes segueixen els enllaços (links) d’un web. No paren mai. No dormen, ni caguen, ni pixen, ni fan vacances; volten per internet sempre, 24/7. Imagina’t aquestes aranyes com petites exploradores curioses que van recopilant contingut, com articles, imatges, vídeos, notícies i qualsevol cosa que pugui ser interessant d’oferir al motor de cerca.

3.2. Índex

Un cop l’aranya arriba al lloc web, guarda una versió HTML de les pàgines d’aquest lloc web en una base de dades gegant anomenada índex. Aquest índex es va actualitzant cada vegada que l’aranya passa per aquest lloc web i troba pàgines noves, canviades o actualitzades.

Depenent de com d’important creu Google que és un lloc web i el nombre de canvis que s’hi fan, l’aranya hi passa més o menys sovint.

3.3. Algoritme

Després d’indexar el teu lloc web, el motor de cerca ja el pot mostrar en la pàgina de resultats de cerques (SERP). Però, com decideixen els motors de cerca quins resultats mostrar i en quina posició? Doncs ho fan a través dels seus algoritmes. L’algoritme recopila les dades de l’índex i calcula quin lloc web serà el més adient per mostrar a l’usuari segons la cerca que ha fet.

Descobrir els factors que determinen els resultats de cerques d’aquests algoritmes és molt difícil, per no dir impossible, i a més a més, aquests factors i la seva importància canvien molt sovint, pel que encara fa més difícil esbrinar el seu funcionament.

4. Com troben el teu lloc web els motors de cerca?

Perquè un motor de cerca com ara Google, Bing o Yahoo sàpiga de l’existència del teu lloc web, haurà de seguir un enllaç des d’algun altre lloc web (que ja coneix) cap al teu. Seguint aquest enllaç, les aranyes començaran amb tot el procés de rastreig i indexació del teu lloc web.

Avui dia, en plataformes com WordPress, el procés d’incloure el teu lloc web en els diferents motors de cerca es pot fer de manera automàtica ja que, la mateixa plataforma WordPress disposa d’eines per “donar d’alta” el teu lloc web en els diferents cercadors.

Google, per exemple, ofereix l’eina Google search Console on, de forma molt senzilla i amb molts pocs passos, pots donar l’avís de l’existència de les noves pàgines del teu lloc web (a través de les URL) perquè Google hi enviï les seves aranyes per començar el rastreig.

Recorda: les aranyes rastregen, i Google indexa.

Rastreig

Depenent de com mantinguis el teu website, pot ser més fàcil o més difícil per Google rastrejar-lo. Si facilites un bon rastreig del teu website, Google el podrà indexar sense problemes. Així com hi ha tot un seguit de factors a tenir en compte per facilitar el rastreig i la posterior indexació del teu website, també existeixen maneres de dir a les aranyes “per aquí no passis; aquesta àrea del meu website no cal indexar-la”. 

Aquestes accions que es duen a terme per bloquejar el pas de les aranyes rastrejadores de Google a certes pàgines d’un lloc web, faciliten la feina als motors de cerca a l’hora fer la indexació. 

D’alguna manera, Google agraeix que li diguem on no cal que passi per no fer-li perdre el temps, per això tan important és optimitzar el que volem mostrar com saber el que no volem que Google indexi.

Saps què és l'arxiu robots.txt del teu web?

Amb l’arxiu robots.txt que pots trobar a través de l’extensió Yoast SEO del teu web de WordPress, pots habilitar o deshabilitar aquelles seccions o pàgines del teu website que no vols que siguin indexades. De la mateixa manera que pots restringir el pas a certs motors de cerca perquè no rastregin el teu lloc web. Però tot això és material per un post una mica més complex.

Seguim on érem:

Si Google té molts problemes per rastrejar i indexar pàgines del teu web que no estiguin optimitzades perquè creus que no són importants (malgrat les haguem de tenir; com les de Política de privacitat, per exemple), interpretarà que, en general, el web no està ben estructurat, li fa perdre el temps i, per tant, no li donarà la importància que volem que li doni.

En aquests casos, però, com el de la pàgina de Política de Privacitat, sempre és millor dir-li a Google que no volem que indexi aquesta pàgina web. I ho podem fer aplicant un “no index” en l’edició de la pàgina.

Per totes les altres, i d’aquí ve l’advertència, sempre han d’estar preparades per quan arribin les aranyes no trobin entrebancs per rastrejar.

5. SEO On Page

El SEO On Page és el nom que es dóna a l’optimització que es pot fer directament en les pàgines del teu lloc web que vulguis posicionar en els resultats de Google, és a dir, tot allò que pots canviar del teu lloc web per intentar aparèixer el primer ( o en les primeres posicions) d’entre tots els resultats de les cerques.

Per deixar-ho ben clar, són tots el canvis que pots fer a nivell intern; res a veure amb el que passa fora del teu lloc web.

Aquí en tens alguns:

 • els títols
 • l’estructura del web
 • les descripcions
 • el contingut
 • les imatges
 • com s’enllacen les pàgines entre si

El SEO On Page engloba des de l’arquitectura i el contingut que hauria de tenir el website perquè els cercadors puguin entendre’l millor, fins als detalls més “petits” com escriure títols que animin a fer clic en els resultats de les cerques.

6. SEO Of Page

D’altra banda, el SEO Off Page és el nom que li donem a l’optimització que intentem fer des de llocs externs al lloc web que vols posicionar, és a dir, tot el que pots fer “fora del lloc web” per intentar aparèixer el primer (o en les primeres posicions) d’entre tots els resultats de les cerques (principalment aconseguint enllaços entrants o també anomenats backlinks).

Tota acció que formi part de l’estratègia per aconseguir aquests backlinks des d’altres llocs webs, és el que anomenem link building. Quant més ampli sigui l’origen de les entrades al teu lloc web, i més autoritat tinguin els dominis que l’enllacen, Google entendrà que gaudeix de bona reputació perquè rep moltes visites de fora i el premiarà pujant-lo de posicions en el ranking de resultats de cerques.

7. Com optimitzar el meu web o blog

Alguns detalls que Google té en compte i que són bàsics però molt importants a l’hora de millorar el teu posicionament web són els següents:

 • Comprovar si el teu lloc web funciona. És de calaix, ho sé, però com no tinguis un bon hosting el teu web passarà més temps sense funcionar que funcionant. Així que tria un hosting amb cara i ulls que no et deixi penjat cada 2 x 3.
 • La velocitat de càrrega del teu web. Això va lligat amb el hosting, és clar. Per norma general, els webs que carreguen més ràpid perden menys visites perquè l’usuari s’hi sent més a gust. I a Google, això, li encanta.
 • Que el teu lloc web i el seu contingut sigui fàcil de rastrejar. D’aquí la importància d’afegir les pàgines del teu lloc web dins l’eina Google Search Console, ja que li facilites la feina a Google al mateix temps que pots saber com rendeix el web en els resultats de les cerques.
 • El comportament de l’usuari en el teu lloc web. Google també sap si el teu visitant ha trobat el teu lloc web des del cercador i si li ha servit pel que estava buscant.

A banda d’aquests consells, existeixen unes nocions bàsiques que sovint no es tenen en compte i que són coneixements de SEO que s’haurien d’aplicar al teu lloc web de la mateixa manera que es poden aplicar al web més car i més ben posicionat que mai hagis vist.

Són aquests:

URLs amigables

Les URLs del teu lloc web han de ser amigables, és a dir, que siguin senzilles i que suggereixin el contingut de la pàgina.Per exemple, si veus aquests dos enllaços que et dirigeixen al mateix article, amb quin creus que a Google i als usuaris els serà més fàcil saber de què tracta?

 1. https://www.jmbcopy.com/que-fa-un-freelance-copywriter/
 2. https://www.jmbcopy.com/post.php?post=40567&action=edit

A Worpresss, en l’apartat “enllaços permanents” dins les Opcions, pots triar com vols que es vegin les URLs del teu website. Veuràs que algunes són més friendly que les altres.

Titols

Els títols, tant de les pàgines com dels articles, són del més important perquè són el primer que mirarà Google per saber si el contingut del teu web té res a veure amb el que busca l’usuari.A banda que és el primer que es veu en els resultats de la cerca. Tingues el següent en compte:

 • Sigues clar i directe; tria un títol que defineixi bé el contingut de la pàgina.
 • Cada pàgina del teu lloc web ha de tenir un títol únic.
 • El títol no hauria de superar els 70 caràcters, sinó Google el retallarà quan el mostri a la pàgina de resultats de cerca (SERP).
 • Intenta col·locar la paraula més important i descriptiva al principi del títol.
 • En el cas que hagis de separar frases o paraules, utilitza símbols com el guió “-” o la barra “|”.

Descripcions

Igual que els títols, és molt important posar descripcions en totes les pàgines i articles per facilitar la feina de rastreig a les aranyes dels motors de cerca. Les mateixes recomanacions que acabem de veure per als títols ens serveixen també per les descripcions.

Cal tenir en compte, però, les limitacions de caràcters per a les descripcions, i que no és molt recomanable fer-les molt llargues ja que Google tendeix a fer bastant el que li rota amb les descripcions que acaben apareixen als Snippets. Els Snippets no són el resum que mostren els motors de cerca en les seves pàgines de resultats on hi veiem la URL, el títol de la pagina o entrada i una breu descripció.

Aquí tens un exemple d’Snippet normal i corrent, ja que n’existeixen de diferents tipus.

T’aconsello que preparis 1 o 2 frases curtes que parteixin del títol i que continguin les paraules clau relacionades amb la cerca a la que haurien de respondre. Segons com Google tracta les descripcions de teu lloc web ja les aniràs modificant, escurçant o ampliant.

Ah!, no oblidis que també hi pots incorporar emojis per fer-les més atractives i captar l’atenció de l’usuari. Però que tampoc sembli una festa d’emoji…ja m’entens.

Etiquetes de capçalera

A part dels enllaços, títols i descripcions, Google també es fixa en les etiquetes de capçalera que contenen les teves pàgines i articles.

Parlem dels títols i subtítols que fas servir a l’hora d’escriure per estructurar, organitzar i donar sentit al contingut, i que en llenguatge HTML reconeixeràs com les etiquetes <h1>, <h2>, <h3>…fins a <h6>.

L’etiqueta <h1> és la major i fa el text molt més gran, mentre que la <h6> és la menor i fa el text més petit. Google es fixarà sempre en les etiquetes més grans ja que són les que fem servir per posar les coses més importants.

Utilitza les etiquetes amb sentit comú

Si per exemple, formessin part de l’índex d’un llibre, anant del tema més general, que podria ser la etiqueta <h1> (la temàtica de la pàgina o article), fins als subtemes més específics que se’n deriven, que podrien ser les etiquetes <h2> (com si fossin els capítols del llibre). Les etiquetes <h3>, podrien correspondre a diferents apartats que vols ressaltar dins de cada subtema o etiqueta <h2>.

Pots fer una ullada en aquesta mateixa pàgina, en la taula de continguts, on veuràs que cada etiqueta <h2> correspon a cada subtema que tracto (les línies numerades), i les etiquetes <h3> son els diferents apartats que tracto dins d’aquests subtemes. L’etiqueta <h1> queda fora de la taula i és la que correspon al títol de la pàgina “Guia de SEO per a principiants” i d’on es deriven tots els altres subtemes i apartats.

Pel que fa a les etiquetes <h5> i <h6>, si t’haig de ser sincer, no les he fet servir mai, i dubto que les necessitis a no ser que estiguis fent un treball de recerca sobre el canvi climàtic o les probabilitats de trobar vida extraterrestre.

Paraules clau o keywords

Les paraules clau o keywords són aquelles amb les que vols que l’usuari trobi el teu contingut que faci una cerca a Google. Perquè això passi has de triar les paraules que millor s’adaptin al tema sobre el que escrius, buscar-ne unes altres que hi estiguin relacionades i que també són d’interès, i utilitzar-les amb seny en el teu contingut.

És recomanable que també les utilitzis en tots els llocs que hem parlat fins ara (URL, títols, capçaleres, descripcions, etc.) perquè Google trobi el teu contingut de manera més fàcil i el tingui en compte quan algú faci una cerca relacionada amb el que tu ofereixes.

Abans de triar les paraules clau per les que vols que l’usuari trobi el teu contingut a Google, has de fer recerca de paraules clau o Keyword research per saber quines són les que definitivament fa servir l’usuari per arribar al teu contingut.

Google Trends: una eina fàcil i amb moltes possibilitats

Per entendre’ns, si vols escriure un article sobre SEO, has de saber amb quines paraules l’usuari fa cerques sobre SEO. Un cop ho sàpigues, és quan pots fer una llista amb les que lliguen més amb el teu contingut per després col·locar-les de la millor manera.

Per saber la intenció de cerca de l’usuari, és a dir, amb quines paraules busca el que vol trobar, existeixen algunes eines que t’ajudaran a esbrinar-ho. Com per exemple, Google Trends: una gran eina de Google amb la que pots saber quines són les cerques que més es fan a la xarxa, amb quines paraules, en quina geografia, quins sinònims es poden fer servir o quines cerques són les relacionades amb la que estàs investigant.

Hi ha moltes més eines; algunes de pagament, algunes altres gratuïtes o amb límit de cerques, però no cal que et tornis boig fent recerca amb eines que sovint són complicades d’entendre. Una forma senzilla de veure què és el que cerca l’usuari a Google sense gaires mals de cap, és fent servir la mateixa pàgina de cerca de Google. Sí, sí, tal com ho sents; més fàcil, impossible.

Observa aquestes 2 imatges de cerques a Google:

En la primera pots veure com per a la cerca “guia SEO” la mateixa pàgina d’inici de Google ja et dona altres opcions relacionades amb el que els usuaris cerquen en relació amb aquest tema. I en la segona, un cop hem anat a la pàgina de resultats, Google sempre ens mostra, cap a la meitat de la pàgina, un quadre amb altres cerques relacionades que els usuaris fan.

Tot això que Google ens ofereix no deixen de ser les paraules més utilitzades pel usuaris que busquen informació sobre un tema. Així doncs, per començar a experimentar amb les paraules clau, tens aquesta eina que Google ens ofereix com una forma ben senzilla per investigar.

Existeixen altres eines i extensions que pots tenir instal·lades al Chrome per obtenir informació sobre les cerques que es fan a internet, però no t’hi obsessionis al principi; escriu amb sentit comú, evitant el keyword stuffing ( l’ús excessiu de paraules claus en un mateix text). Escriu de forma natural i deixa que les paraules clau vagin sortint de forma natural i orgànica.

Quan escrius sobre un tema, no creus que de forma natural ja surten les paraules que hi estan relacionades? Centrar-se en l’originalitat del contingut i en escriure pensant com pensa l’usuari és vital abans d’obsessionar-se amb les paraules clau.

Enllaços

Anomenem link building al fet de generar enllaços des d’altres llocs webs, blogs, xarxes socials, etc., cap al teu lloc web. Així doncs, per al teu posicionament web, el link building és la millor manera que té Google d’entendre que el teu lloc web és de confiança si l’enllacen altres llocs web amb autoritat.

Però no és tan important la quantitat de llocs web que enllacen el teu lloc web com ho és el perfil d’aquests enllaços, és a dir, la qualitat dels llocs que enllacen el teu lloc web. Google entendrà que si el teu lloc web rep visites des de llocs webs rellevants i importants, doncs el teu lloc també ho deu ser.

Textos àncora o anchor texts

Un factor important a tenir en compte per posicionar millor el teu lloc web són els anchor text, que es fan servir per enllaçar al teu lloc web i que ajuda a Google a entendre millor per a quines cerques pot ser interessant posicionar-te.

El text àncora o anchor text, com dèiem, és el text que es posa en un enllaç per a què es pugui fer clic en ell i et porti on el propi enllaç s’adreça. Normalment són textos d’un color diferent i subratllats.

Per exemple: si des d’on som ara et vull portar fins un article del meu mateix web que parla sobre com crear una “homepage”, en lloc d’utilitzar el típic“fes clic aquí si vols saber com crear una homepage”, és més interessant inserir l’enllaç sota el text en un fragment del paràgraf on s’estigui parlant d’aquest tema. És a dir, alguna cosa així com ara:

com crear la “homepage” del teu lloc web

En aquest cas tot el text fa d’enllaç àncora cap al post on et vull portar. D’aquesta manera indiquem a Google que l’enllaç que s’amaga sota aquest text de color blau i subratllat, ens dirigeix cap a una pàgina on es parla de com crear una “homepage”.

Altres aspectes importants

Per acabar aquesta guia bàsica de Posicionament SEO per a principiants, et deixo 4 tips molt senzills que poden ajudar-te a millorar el posicionament del teu lloc web:

 • Utilitza imatges. Les imatges (i més si són originals teves) milloren el posicionament web i atrauen més visites. No oblidis, però, de donar-los un nom o posar un text alternatiu (Text Alt); Google també ho té en compte a l’hora de posicionar les imatges en les pàgines de resultats.
 • Crea contingut únic i de qualitat. Els refregits no ajuden gens a millorar el teu posicionament web. A Google li agrada el contingut original, fresc i ben dissenyat perquè, bàsicament, és una empresa que ha de guanyar diners i sap que quants més usuaris trobin el que busquen gràcies al que ofereix (que és el que tu crees i publiques), més bona reputació tindrà i més ingressos.
 • Dissenya el teu lloc web amb cura. Un lloc atractiu “que no faci mal als ulls”, ben estructurat i que sigui mòbil-friendly farà augmentar les visites millorant el Posicionament web.
 • Promociona el teu contingut. Per poc que t’agradin les Xarxes, sàpigues que el fet de compartir les teves publicacions en elles, poc o molt, ajudarà a fer el teu lloc web més visible. Pots contemplar, també, invertir en campanyes de publicitat amb les Xarxes Socials (Facebook % Instagram Ads, per exemple) o Google Ads.

El SEO sembla complicat però no ho és tant

En realitat el SEO és molt més extens que tot el que acabes de llegir i es pot complicar tant com tantes ganes tinguis de complicar-te i temps per invertir-hi, però complicat no vol dir ni avorrit, ni impossible, ni matador.

Per això és recomanable que si decideixes fer un pas més en la millora del posicionament del teu web apostant per l’Optimització SEO, et mentalitzis que principalment necessites temps: tant per a tu, per a poder anar assolint els coneixements que vas aplicant, com per a l’obtenció dels resultats.

Res no passa d’avui per demà; tingues clar això des del principi ja que, del contrari, si creus que qualsevol canvi que facis s’hauria de veure reflectit al cap de pocs dies, t’equivoques; et frustraràs i abandonaràs pensant que això del SEO és per savis o que tot plegat és un mite.

Sigues constant i no desisteixis perquè els resultats acaben arribant.

Scroll to Top
Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad
%d bloggers like this: