Temps de lectura: 5 m.

Arriba l’estiu, s’alcen les restriccions i l’enoturista té ganes de provar els teus vins, però el web del teu celler parla de tot menys de la teva oferta enoturística.

I si canvies la manera en què fas arribar el missatge al teu públic? Quina por et fa convertir la teva oferta d’enoturisme en el motiu principal del teu web?

L’enoturisme està de moda

En els darrers anys hem viscut un “boom” d’aquesta oferta que barreja turisme i enologia gràcies a la qual, molts cellers, museus, centres d’interpretació i restaurants han trobat un filó molt profitós per donar a conèixer els seus productes.

És per això que, ara que arriba l’estiu i la pandèmia sembla que ens dona més aire, és de preveure que el web del teu celler comenci a rebre visites buscant informació sobre les activitats que ofereixes relacionades amb l’enoturisme.

És més important que mai, doncs, tenir clar quin és l’objectiu del teu web; si només el necessites “per fer maco” o realment vols convertir-lo en una eina que complementi la teva estratègia de marketing digital per aconseguir més clients.

Si aquesta és la teva intenció, comença a pensar què és el que vols oferir a través del teu web. Marca’t un objectiu específic i posa èmfasi en els beneficis d’allò que ofereixes perquè li quedi ben clar al teu visitant que allò que busca ho trobarà al teu web.

Si realment creus que la teva proposta d’enoturisme és atractiva, vols potenciar-la i convertir-la en el motiu principal del web del teu celler, és important que canviïs el xip, i deixis de parlar d’equip, d’empresa, d’història i tradició familiar en la teva “home” page per anar directe al gra sobre allò que t’ha d’aportar beneficis.

Vols turistes al teu celler?

Doncs crea una proposta única de valor per al teu servei i fes que quedi ben clara en el teu missatge.

Per a la palla (història, família, equip, etc.) tens altres opcions: com la pàgina “sobre nosaltres” o el blog.

Sí: el blog també és una eina de marketing online que t’ajudarà a dur trànsit cap al web.

L’important és que siguis atrevit i trencador. L’internauta vol ser emocionat, persuadit, vol satisfer els seus desitjos, i si el teu web no és dinàmic i no s’adapta a les seves exigències, t’acabarà abandonant.

Algunes dades per veure l’increment de l’enoturisme a España

Les dades que exposo a continuació no contemplen l’any 2020, ja que degut a la pandèmia no hi hagut dades prou significatives per fer comparacions reals respecte a anys anteriors.

Nombre total de visites als cellers i museus

Segons el web Wineroutesofspain.com, al 2019 el nombre total de visites als cellers i museus del vi associats a les Rutes del Vi d’España va ser de 3.076.344, amb augment del 3.9%, és a dir, 114.995 enoturistes més.

dades enoturisme
dades enoturisme españa

Cal destacar que el 75% és enotursita nacional i el 25% restant enoturista internacional.

Nombre de visitants de cellers i museus

Si analitzem les Rutes de Vi d’España que reben més visitants als seus cellers i museus, veiem que l’Enoturisme Penedès, amb 315.944 visitants (tot i estar en descens), es troba en la 2a posició precedida per Marco de Jerez amb 550.530 visitants i Ribera del Duero amb 389.377 visitants.

dadaes enoturisme españa
visitants a cellers i museus per rutes de vi a España

L’enoturisme, incloent les visites a cellers, museus, centres d’interpretació, restaurants i allotjament, s’ha convertit en un recurs de vital importància amb una forta capacitat d’atracció turística.

Impacte econòmic de l’enoturisme a España

L’enoturisme a España l’any 2019 va deixar un impacte econòmic directe a cellers i museus del vi de 85.569.817 €, el que suposa un creixement del 5.68% respecte l’any 2018. La xifra es calcula tenint en compte dos factors: el preu de la visita estàndard i la despesa mitja per visitant tant en cellers com en museus associats a les Rutes del Vi de tot España.

Oferta de serveis del sector enoturisme

Si analitzem l’oferta dels serveis enoturístics, el servei més destacat i principal motor de l’enoturisme són les visites als cellers, seguit dels allotjaments i la restauració.

dades serveis enotursime

Què en pots treure de totes aquests dades?

Totes aquestes dades evidencien l’increment de l’interès per l’enoturisme (tot i que arrel del Covid i ha hagut una davallada), pel que tots els negocis que estan directament involucrats amb l’enoturisme, i especialment els cellers, haurien de reflexionar sobre com aprofitar el marketing online per a impulsar la seva oferta d’enoturisme.

Ara que han alçat les restriccions degudes al Covid i que el públic té més ganes que mai de fer turisme, és normal que molts cellers hagin començat a redefinir la seva oferta de serveis per donar a conèixer els seus productes.

Si ets elaborador de vins i caves, pren-te aquest nova oportunitat, després de tant mesos contenint i estalviant esforços, per redirigir la teva estratègia de continguts i orienta-la a promocionar els teus serveis i productes a través dels textos del teu web, blog i de les publicacions en els canals socials.

Què hauries de tenir en compte per treure rendiment del teu web?:

Crea una botiga online. I si la tens, potencia-la al màxim a través d’enllaços que et facin arribar trànsit des dels perfils de les xarxes socials. Una opció, és crear una landing page i enllaçar-la a través de les “bios” dels teus perfils a les xarxes socials.

Aprofita el blog per parlar (ara sí) sobre qui ets, què fas, els valors d’empresa, i enllaça aquesta informació de caire més corporatiu amb les activitats d’enoturisme que ofereixes.

Converteix la teva oferta enoturistica en l’element central del teu web i fes-te’n ressò a través de tots els canals socials.

Sigues atrevit, trencador, ves un pas més enllà i diferenciat de la resta. El teu públic t’ho agrairà (vol que el sorprenguin).

Deixa ben clar en els teus textos quina és la proposta única de valor del teu servei. Què ofereixes que no ofereixi ningú més, i en què pot canviar la vida dels teus visitants una experiència enoturistica al teu celler.

Ara és moment de centrar els esforços en buscar la manera d’impulsar la teva oferta d’enoturisme a través d’accions de marketing online, començant, per exemple, pels textos del teu web.

I si necessites un professional que t’ajudi a donar veu a la teva marca, a redactar textos amb els que et sentis definit i un missatge clar i dirigit a la teva audiència, doncs no t’ho pensis i contracta’l.

D’acord, ara m’estic venent.

Però també vull deixar clar que sovint pensem que ens ho podem fer tot nosaltres mateixos perquè creiem que no és tan difícil, per estalviar-nos el cost d’un servei extern o pel motiu que sigui, i és ben lícit.

El que passa després, és que arriben les lamentacions perquè no obtens resultats, perquè has invertit temps en uns textos que t’han agradat molt a tu, però que no són els que el teu negoci necessita per captar l’atenció dels teus clients.

I no només els textos: has de tenir clar com elabores les fitxes dels teus vins per crear un botiga online atractiva i diferent, per exemple, o on inclous les crides a l’acció (CTAs), com estructures el contingut d’una pàgina i un llarg ect., per fer que els teus visitants tinguin la sensació que han arribat al web on volien arribar cercant la millor experiència enoturistica.

Claus takeaway

  • malgrat el Covid, la tendència de l’enoturisme és créixer
  • tingues clar l’objectiu del teu web
  • sigues atrevit, trencador
  • defineix la teva Proposta Única de Valor del teu producte o servei

Good writing, big selling!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad
%d bloggers like this: