Què és Web copy?

Amb aquesta guia de web copy per a principiants intentaré mostrar-te pas a pas el procés per escriure els textos del teu lloc web per a millorar les conversions i generar ingressos.

Aquesta guia és per a tu si:

 • Vols crear el teu lloc web de manera efectiva.
 • Estàs cercant informació sobre escriptura persuasiva.
 • Necessites més leads, subscriptors i vendes.

El que segueix, no és només un llistat de tips, trucs o tècniques, sinó un procés ràpid i senzill per iniciar-te en el web copy per passar de la pàgina en blanc inicial a un lloc web que capti de manera professional l’atenció de la teva audiència.

Si és això el que busques, comencem.

T’has plantat mai davant d’un full en blanc i has pensat, “I ara, què?”

Doncs si es tracta del color blanc de la pantalla on representa que s’hi han d’incloure els textos del teu lloc web, la desesperació encara pot ser pitjor. T’ho dic per experiència.

Però ho podem fer més fàcil si abans de posar-nos a escriure tracem un pla de copywriting.

Amb aquests 3 passos que t’ensenyaré a continuació veuràs que passar del full en blanc al teu pla de web copy és més fàcil del que sembla

1. Identifica l’objectiu més important del teu web

El teu lloc web ha de ser una eina efectiva, per tant has de construir-lo i mantenir-lo amb un únic propòsit. No t’embranquis ni vulguis tocar massa tecles; una idea, un propòsit i un objectiu.

Per respondre’t quin és l’únic objectiu del teu lloc web, aclareix, abans de res, en quin tipus de públic encaixa segons el negoci que s’hi desenvolupa.

 • Si ofereixes serveis, potser vols visites que omplin algun formulari de contacte o de petició de pressupost.
 • Si ofereixes productes amb un cicle de compra curt, segur que estaràs interessat en la venta directa, sense marejar gaire al futur client.
 • Si el producte que ofereixes té un cicle de compra llarg, potser donaràs prioritat a formularis de registre per a obtenir emails i incloure’ls en un procés d’email marketing.

Sigui quin sigui l’objectiu del teu website (que no és el mateix que el del teu negoci), has de tenir clar que ha de ser el principal. Pots tenir-ne de secundaris, però necessites l’únic, el primari, o del contrari la capacitat del teu lloc web per a obtenir resultats quedarà diluïda.

2. Decideix com utilitzar el teu lloc web

La teva fita és portar les visites des de l’arribada al teu website fins a l’acció el més ràpid possible i de la manera més clara i directa; sense entrebancs. Per aconseguir-ho, has de minimitzar el nombre de pàgines que el visitant es trobarà pel camí. Per exemple:

#1: Si només ofereixes un únic producte o servei, ho tens prou fàcil. Pots utilitzar la teva pàgina d’inici (homepage) com a “landing page” per aquest producte o servei. Això et dóna l’opció d’oferir al visitant la possibilitat d’una compra one-clik, és a dir, que arriba a la teva homepage i amb un sol click fa la compra (d’això se’n diu conversió) sense necessitat de visitar cap més pàgina.

Si ofereixes més d’un producte o servei, la cosa es complica una mica més. Però si un dels teus productes o serveis representa el 70% o més dels teus ingressos, pots seguir amb l’opció #1 i utilitzar la teva homepage com a landing page per aquest producte principal.

I si els ingressos estan més repartits amb més d’un producte, llavors se t’obren altres opcions que dependran de l’objectiu que li vulguis donar al teu website.

Mirem les següents dues opcions com a exemples:

#2: si l’objectiu principal del teu lloc web és recopilar emails a través d’un formulari més que no pas promocionar els teus productes (perquè potser ja estan consolidats i no necessites la homepage com a pàgina de vendes), pots crear una hompage invertida posant el formularis a la part de dalt, enlloc de a la part baixa, per maximitzar el registre dels visitants.

D’aquesta manera donaràs èmfasi al registre per aconseguir emails mentre pots continuar promocionant els productes en la resta de la pàgina.

#3: si l’objectiu principal del teu lloc web és qualsevol abans que la recopilació d’emails o la promoció dels teus productes o serveis, com per exemple fer marca, doncs fes-ho utilitzant la homepage per a “Construir Marca” (Brand Building).

Cada negoci és un món i cada website persegueix uns objectius diferents, i tu, millor que ningú has de tenir clar per què necessites el web del teu negoci.

3. Decideix quantes pàgines web necessita el teu lloc web

La teva homepage i les pàgines de productes o serveis són allà on faràs els calers, però potser en necessites algunes més o te’n sobren. Estudia-t’ho bé.

De tant tafanejar per internet he vist websites on penso, “Ospes, aquí hi faltaria un pàgina de ______”, o també em trobo amb d’altres on crec que en sobren unes quantes.

Val: estic d’acord que tothom és lliure de fer el que vulgui, però quan parlem de vendre…parlem de vendre, i quan més pulcres i curosos siguem amb l’excés o la manca d’informació, millor per convertir visites en vendes.

El que sí que és “obligatori”, crec, és crear la pàgina “Sobre mi/nosaltres” i la de “Contacte”. I cal tenir-les perquè bàsicament la gent espera trobar-se-les, i el fet de poder-hi navegar és part del compromís que es crea entre el lloc web i el visitant. I a més a més, amb aquestes dues pàgines satisfem la necessitat de tafaneria que ens fa humans 😋.

Posem un exemple:

potser estàs valorant l’incorporar testimonis en alguna de les teves pàgines. Pregunta’t, abans de res, si el fet de posar-los fora de la teva pàgina de serveis incrementarà la probabilitat de que els visitants coneguin l’objectiu del teu lloc web. Potser sí, però potser seria millor incorporar els testimonis directament a la pàgina de serveis per no fer sortir les visites d’aquesta pàgina (ara que hi són) en cas que vulguin esbrinar què diu la gent sobre el que estan a punt de comprar.

Tot dependrà de l’objectiu principal del teu lloc web.

No hi ha respostes concretes per a tots i cada un dels aspectes d’un lloc web, per això, al principi, val més prendre’t com una suposició allò que et sembla que anirà més bé aquí o allà fins que comencis a recopilar dades. Però no oblidem que per norma general t’interessa reduir el nombre de pàgines i fer l’embut de vendes el més clar i racional possible.

Fins aquí hauries de tenir un pla més o menys clar de quines pàgines s’han d’incloure en el teu website. Ara arriba la part més divertida: és el moment de començar a escriure el copy del teu lloc web.

Ah!, me’n descuidava. Tens clara la diferència entre copy, copywriting i copywriter?

 • Copy: els textos que componen un lloc web, normalment amb la finalitat d’atraure l’atenció del visitant.
 • Copywriting: l’art, l’habilitat o la tècnica per a redactar textos amb finalitats comercials o publicitàries, és a dir, escriptura persuasiva.
 • Copywriter: qui es dedica al copywriting.

2. L’imprescindible del Web Copywriting

Què és Copywriting?

El Web copywriting és el procés de crear “copy” (textos) per un lloc web amb la finalitat que les paraules provoquin una acció ràpida.

El copywriting, fins per aquells escriptors més talentosos i experimentats, no s’aprèn d’avui per demà; és una forma d’escriptura intencionada que ha de ser apresa i practicada.

En aquesta segona secció de Web copy per a principiants, cobrirem ràpidament els 10 elements imprescindibles del millor web copywriting. Són 10 aspectes fonamentals que potser ja coneixes, però tant si aquest és el teu primer contacte amb el copywriting o ja fa temps que t’hi dediques, no estarà de més tornar a les bases.

1. Comença per identificar l’objectiu del copy.

Abans d’escriure una paraula, necessites identificar la fita principal de la pàgina web.

Què vols que el lector faci després de llegir el copy?

Així com el teu website no serà efectiu sense un objectiu principal, qualsevol pàgina, recurs, o segment de text, tampoc ho serà a menys que tinguis clar quin és exactament el seu objectiu.

2. No perdis mai de vista el sentit principal del teu web copy.

Tornant a l’objectiu, cada pàgina del teu website tindrà un sentit principal. Per una pàgina de serveis, el seu sentit serà la proposta de valor del servei. Per la pàgina “Sobre mi”, el sentit podria ser generar confiança i credibilitat o arribar als teus lectors parlant de la teva missió.

Sempre parteix de quin és el sentit d’allò que estàs creant; el per què ho estàs fent i on vols arribar. Pensa que només tens entre 3 i 15 segons per captar l’atenció dels lectors, així que no els facis perdre el temps avorrint-los amb palla.

Quan els teus visitants aterrin a qualsevol de les pàgines del teu website han de ser capaços de dir de què va la pàgina en pocs segons i, per anar bé, sense necessitat de fer scroll.

3. L’objectiu de cada línia és fer llegir la següent.

El copy de les pàgines del teu website no ha de ser com el d’un post. En el web copy, cada línia, cada paraula, necessiten una intenció.

Així que, el propòsit d’una línia és fer que el teu lector llegeixi la següent. Si el lector no continua llegint, el missatge que vols donar perd valor, ja no importa. Llavors, allò que vols destacar és irrellevant perquè, d’entrada, ja no és interessant ni atractiu, i quan passa això ja et pots oblidar de l’acció que vols que el lector emprengui.

El copywriting de les teves pàgines web hauria de guiar al lector paraula per paraula, frase a frase fins a fer emprendre una acció. La fita és l’acció.

No compliquis l’escriptura, ni et vulguis fer l’interessant. L’excés, del que sigui, acaba matant qualsevol text. Escriure imprimint una intenció no és un repte tan gran, només significa que després d’escriure un paràgraf miris enrere i et preguntis: “Aquesta línia fa caminar la narració i motiva el lector per continuar llegint?”. Si la resposta és “no”, torna a començar.

4. Les necessitats i els desitjos dels teus clients són l’únic que importa.

Si has llegit algun llibre sobre Web copy, o has fet el tafaner per internet, segur que hauràs llegit un munt de cops que quan parlem d’un producte hem d’oblidar-nos de les seves característiques i centrar-nos en els beneficis que ofereix.

L’error principal que cometen la majoria d’aprenents de copywriter és centrar-se en el negoci o marca més que no pas en el públic objectiu, que són els clients potencials.

Quan penses en el teu negoci, el que més et preocupa probablement no tingui res a veure amb el que preocupa als teus clients:

 • En molts casos a ells no els preocupa la inversió que has fet en el teu negoci o el nivell de vida que et permet dur.
 • Tampoc crec que els preocupi gaire la tecnologia que fas servir o com l’has creat.
 • I en la majoria de casos, per no dir sempre, no els importa en absolut qui ets o què passa en el teu negoci.

Com a tothom, només els importa ells mateixos, els seus desitjos i les seves necessitats, i el teu negoci només serà interessant per ellssi pot satisfer les seves necessitats.

I el copy del teu website ha de reflectir això. Tot el que hi escriguis ha de connectar amb els seus desitjos i necessitats, i si alguna part del missatge no és rellevant per als interessos dels teus lectors, hauries d’eliminar-lo. Així de clar.

5. Escriu web copy tal i com parlaries a un amic.

Un copy correcte es llegeix com si una persona ben parlada conversa amb un amic; és casual, va per feina i conclou sense pressa ni embarbussaments.

Quan tinguis un parell de paràgrafs redactats, llegeix-los en veu alta i para atenció al malament que sona. O també pots esperar un dia per fer-ho, per adonar-te amb més claredat del desastre que has escrit. El més segur és que et soni com si estiguessis fent veure que ets algú que sap de negocis quan no en té ni idea.

Quan això et passi, pensa quins són els punts que vols deixar clars i imagina que ho has d’explicar a un amic teu. Torna-ho a provar i veuràs com canvia. Escriu sense por ni vergonya, però amb seguretat.

6. Sigues molt clar a l’hora d’escriure

No creguis que l’escriptura persuasiva és fer màgia o una tècnica només a l’abast d’uns quants privilegiats amb el do de la persuasió, no pas. L’element més important del copywriting és la claredat, i això, amb pràctica ho podem arribar a aconseguir tots.

La missió principal d’un copywriter és tan simple com deixar ben clar al comprador que aquell producte que té davant dels morros és justament el que estava buscant. El copywriting no fa res més que de cupido entre el mercat i el públic, i s’encarrega d’atraure’l per fer-li conèixer quin és el producte que satisfà les seves necessitats.

Però sense les tècniques de copywriting, tot aquest procés de persuasió se’n pot anar en orris quan els textos que han de vendre cauen en mans dels mateixos amos d’empreses o marketers creant missatges confusos en un intent de ser persuasius.

És feina dels copywriters crear missatges clars, res enrevessats, i eliminar aquelles tirallongues com les dels empresaris egocèntrics que només parlen d’ells i dels seus mèrits. Hem de vendre, no presumir.

7. Què, per què, on, qui i com.

Respecte al teu producte o servei, el web copy ha de respondre el següent:

 • Què ofereixes?
 • Per què és important?
 • On s’ofereix? (si és rellevant)
 • A qui l’ofereixes (buyer persona) ?
 • Com es pot aconseguir?

A través d’aquesta perspectiva és com has de comunicar que realment entens quines són les necessitats i els desitjos dels teus clients.

8. Incorpora testimonis al teu web copy

Els testimonis en el website copywriting fan màgia. Pots dir missa en les teves pàgines de productes o serveis, però algú que ha tastat el teu producte i parla per a tu és molt més poderós que res del que hagis pogut dir abans.

Quan compres a Amazon, quants cops fas scroll fins a les opinions o revisions del producte que vols fins i tot abans de mirar-ne la descripció? Sempre, oi? Jo també.

A banda del poder que tenen les paraules del testimonis en el teu website, pots aprofitar el que diuen per adaptar el copy. És a dir, que pots incorporar les seves opinions en la teva redacció.

Per exemple, imagina que algú et diu “Amb el teu curs gratuït de SEO he après més que amb altres guies i cursos per les que he hagut de pagar molts diners, i a més a més ja m’està començant a donar resultats”. Quin xute de positivisme que et diguin això, no? Doncs mira d’incorporar-ho al teu copy. Ho podries fer així:

“El meu curs de SEO et permetrà obtenir resultats reals sense haver d’invertir grans quantitats de diners com en molts d’altres cursos ja que te l’ofereixo de forma gratuïta”.

Sempre que sigui possible incorpora els testimonis en el teu web copy, i sempre que puguis adapta la forma d’escriure als missatges que t’han fet arribar.

9. Anticipa’t a les objeccions, alternatives i dubtes dels teus clients potencials.

Això és una tècnica de venda, i és una de les més persuasives que pots utilitzar en el teu copywriting.

En el món de les vendes, el primer que ataqui les objeccions és el que guanya. Si el teu client et diu, “Però…i què passa si_____?”, ja estàs perdut. Qualsevol cosa que responguis per rebaixar la seva preocupació, per molt bona resposta que sigui, minvarà l’oportunitat de finalitzar la venda.

Per altra banda, si el venedor et surt amb, “Potser estàs pensat que______. Doncs així és com ho solucionem”, llavors això es converteix en un extra de confiança que dirigeix la negociació cap a una venda segura.

En el copywriting juguem amb avantatge ja que és una conversa en una sola direcció, la qual cosa vol dir que l’únic que hem de fer és atacar l’objecció, explicar per què som millors que la competència i esvair dubtes.

10. Sempre has de concloure el tema.

En el món de les vendes sempre s’ha dit que no ens passem de llestos, sobreactuem o donem la venda per tancada abans d’hora.

Has de saber quan tancar una venda, i per això has d’estar atent i fer-ho a la primera oportunitat que tinguis encara que sigui abans d’hora o del que t’esperaves; si la pots tancar ara, no esperis ni vulguis rematar res. Tanca.

En una pàgina web utilitzem les CTAs (Call to Action) o Crides a l’Acció en cada punt del missatge o del text on pensem que el lector es susceptible de voler més informació sobre un producte i endur-se’l a casa.

No pot passar que el lector estigui a punt de passar a l’acció i llavors hagi d’estar buscant on és el botó que el porta allà on vol. Qui diu compra, diu descarrega d’informació, subscripció al butlletí, demanar pressupost, etc.

Has d’intentar que el lector sempre tingui a prop l’oportunitat de conversió.

 

Què t’ha semblat?

Si tens clar que el primordial és tenir un objectiu per al teu website, ser clar a l’hora d’escriure, i no perdre mai de vista que el lector te unes necessitats i desitjos que el teu producte pot satisfer, ja tens molt de guanyat per a començar a redactar el copy de manera eficaç i professional i que t’ajudi a generar ingressos.

Que la força t’acompanyi! 🚀

Scroll to Top
Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad
%d bloggers like this: