backlinks

Què son els Backlinks

Els backlinks són dels factors de Posicionament SEO més importants als que has de parar atenció per augmentar el trànsit del teu website des de Google.

L’any 2016, Google confirmava que, junt amb el contingut, els backlinks són un dels dos aspectes més utilitzats per a posicionar websites.

Si ets nou en tot això del SEO, o fas anar el teu propi negoci i tractes d’augmentar el teu trànsit, pot ser que no estiguis del tot (o gens) familiaritzat amb els backlinks i amb el per què són tan importants.

Si aquest és el teu cas, continua llegint perquè compartiré informació amb el més bàsic del que hauries de saber sobre backlinks. I si vols tenir una idea sobre que és el SEO en general, pots fer una ullada a la meva Guia de SEO per a principiants.

Entendre els backlinks en la teva estrategia

Per a referir-nos als backlinks pot ser que també trobis altres mots com “enllaços entrants” o “enllaços externs”. Els backlinks, doncs, són enllaços que apunten des de la pàgina d’un website a la pàgina d’un altre.

Provenen de fonts de tercers que apunten cap al teu lloc web, en comparació amb els enllaços interns que són els que “comparteixen pis” dins del teu website, és a dir: enllacen dues pàgines del mateix website.

Popularitat

Google interpreta els backlinks com vots de popularitat per a tot un website o una pàgina web, i existeix una sòlida relació entre els website que tenen un major nombre d’enllaços que apaunten cap a ells i les qualificacions més altes.

Mira els enllaços en aquesta noticia del website Sweetpress.com sobre Chupa-Chups i Frit Ravich ?

enllaços backlinks
enllaços backlinks

Doncs això són backlinks de Frit Ravich i Chupa-Chups. Apunten des d’un article en el website de Sweetpress.com cap a una pàgina dels website de Frit Ravich i Chupa-Chups. Ha de quedar clar que són Backlinks d’aquestes dues darreres pàgines i no de Sweetpress.com.

Confiança

Google utilitza els enllaços com una forma de comprendre l’autoritat d’una pàgina, per això és importants que hi paris atenció si vols impulsar l’èxit del SEO per al teu lloc web.

Pensa en els enllaços com la reputació online d’un website, com un senyal de que si el web A enllaça al web B, aquest és una font de confiança. Google ho detecta i n’augmenta la rellevància i el posicionament.

Si demanes al teu grup d’amics que et recomanin una carnisseria i tots ells coincideixen en una en particular, el més probable és que confiïs que ofereixen bon a carn, ja que vàries persones ho recolzen.

De la mateixa manera que confies més en una recomanació d’algú que coneixes abans que d’algú a qui no coneixes, Google prioritza els backlinks de llocs web confiables i amb autoritat damunt d’aquells que són menys confiables i fins desconeguts.

Aquesta confiança es presenta en forma de PageRank, un dels algoritmes de Google que avalua la qualitat i quantitat de backlinks que apunten a una pàgina per a determinar-ne la puntuació relativa de la importància i autoritat.

Tipus de backlinks

No tots el backlinks són iguals. A continuació t’explico els diferents tipus d’enllaços backlinks que has de conèixer.

Enllaços Nofollow

Hem vist que els enllaços són vots de confiança, però, què passa si no vols atorgar el teu volt de confiança a un website malgrat necessitis enllaçar-lo?

Els enllaços nofollow se serveixien de l’atribut rel=”nofollow” per a informar a Google i a altres motors de cerca de que no han de passar “confiança” (PageRank).

A continuació pots veure la diferència entre un mateix enllaç abans i després d’aplicar l’atribut nofollow:

enllaç nofollow
font: yoast.com

Així trobem que, donat que els enllaços nofollow no passen el PageRank, no t’ajudaran a obtenir una posició més alta en les SERPs (pàgines de resultats de cerques).

Però el setembre de 2019 Google anuncia que estan desenvolupant millor encara l’atribut nofollow, afirmant que “quan es va introduir el nofollow, Google no comptava cap enllaç marcat d’aquesta manera com un senyal per utilitzar en els algoritmes de cerca”.

Això ara ja ha canviat, ja que tots els atributs d’enllaços es tracten com pistes sobre quins enllaços considerar o excloure dins de la cerca.

Aquest canvi significa que Google passarà la confiança a través d’enllaços nofollow en alguns casos, com quan un web de notícies amb autoritat agrega l’atribut en tot el website.

Enllaços DoFollow

Un enllaç dofollow, en poques paraules, és aquell que transfereix confiança (PageRank) i, per tant, no té afegit l’atribut nofollow.

Cal dir que, en diferència amb l’atribut nofollow, no existeix l’atribut “follow”.

Un backlink dofollow, doncs, es veu sense cap atribut que l’identifiqui com a dofollow, senzillament no porta l’atribut nofollow. Es veuria així:

<a href=»https://www.exemple.com»>el link</a>

Enllaços Sponsored o de pagament

En molts casos pots pagar a un blogger o un influencer per a promocionar part del teu contingut o perquè publiqui una ressenya d’un dels teus productes.

Però si el diner, producte o servei s’ha canviat per un enllaç, s’ha d’agregar l’atribut rel=”sponsored” per a informar a Google.

Has de tenir clar, i és molt important que ho sàpigues, que pagar diners o fer regals per a obtenir un enllaç dofollow al teu website des d’un altre, és una violacó de les Directrius per a webmasters de Google i pot afectar negativament al posicionament d’un website en els resultats de cerques.

L’atribut rel=”sponsored” evita que el teu lloc web es vegi afectat negativament per altres enllaços.

Així es com es veu un backlink sponsored:

<a href=”https://www.domain.com/” rel=”sponsored”> enlace patrocinado </a>

Enllaços UGC

Utilitzant un altre del atributs llançats el 2019, els enllaços UGC (contingut generat per l’usuari) són aquells que provenen dels fòrums y comentaris en blogs.

L’atribut informa a Google que l’enllaç ha estat col·locat per un usuari i no pel webmaster.

L’enllaç UGC es veu aixi:

<a href=”https://www.domain.com/” rel=”ugc”>enllaç UGC</a>

Enllaços d’alta autoritat

Pot ser que et recomanin que intentis atraure backlinks d’autoritat alta per al teu website com a ajuda per a obtenir un posicionament més alt.

Recorda que hem fet menció a que no tots els enllaços són iguals i que l’algoritme de Google està focalitzat cap aquells en els quals confia més que en els que desconeix.

Així doncs, els backlinks d’autoritat alta són aquells que provenen de fonts de confiança; com per exemple: d’un portal informatiu (té sentit que Google confiï en un enllaç de diari Ara, oi?) o d’un website consolidat que s’ha guanyat la confiança de Google.

Google va retirar la seva PageRank Toolbar el 2016 amb el que va deixar de ser pública la forma en què avaluava l’autoritat a través del seu algoritme. Malgrat això, per avaluar si un enllaç és d’alta autoritat o no, tingues en compte factors com la credibilitat i si el lloc web comparteix contingut de qualitat i de valor real per als usuaris.

La millor mesura d’autoritat és preguntar-te a tu mateix si confiaries en la publicitat d’un website o en una publicació.

Enllaços tòxics (no naturals)

Els enllaços tòxics o no naturals poden malmetre la capacitat del teu website per a posicionar-se a Google i fins poden afectar negativament a qualsevol classificació que tinguis.

Així tenim que, els backlinks tòxics són aquells que normalment provenen de llocs webs sospitosos o de baixa qualitat.

També són els que infringeixen les Directives per a webmasters de Google i que existeixen únicament per manipular les classificacions dels motors de cerca.

Aquests enllaços podrien ser enllaços que no contenen un nofollow o atribut patrocinat, directoris de baixa qualitat o enllaços no naturals que utilitzen textos àncora o “anchor text” de coincidència exacta.

Pots auditar els backlinks del teu website i identificar possibles enllaços tòxics, pots fer-ho a través de d’eines com la que ens ofereix la web de Semrush que és especifica per fer Auditoria de backlinks. Aquesta eina, a més a més, et permet netejar els enllaços tòxics i sol·licitar-ne informació.

eina backlinks audit de semrush
backlinks audit de semrush

A través de Google Search Console també pots obtenir informació sobre els enllaços backlinks del teu website.

backlinks Google Search Console
backlinks google search console

Enllaços col·locats editorialment

Google premia i transfereix la major autoritat a través d’enllaços col·locats des d’un punt de vista editorial o avalats pel propi propietari del website.

Un enllaç publicat o bé obtingut de forma editorial és aquell en el que un periodista o webmaster ha pres la decisió de vincular a un altre lloc web o pagina web perquè mereix rebre trànsit i autoritat.

El motiu de l’enllaç és millorar l’experiència del lector, en cap cas manipular els algoritmes dels models dels motors de cerca.

Per què són importants els backlinks?

Amb tot el que hem vist fons ara, no podem negar que els backlinks són una eina molt important per a obtenir una classificació més alta a Google i en altres motors de cerca, però, per què?

T’ajuden a millorar el Posicionament web

Sense backlinks que apuntin al teu website estàs perdent un dels factors més importants que ajuda a demostrar que ets una autoritat confiable en el teu sector i, per tant, mereixes una classificació en la part alta dels resultats de cerca.

Està més que demostrat que un major nombre de backlinks es relaciona amb una posició més alta a Google. Perquè això passi has d’assegurar que estàs generant enllaços de qualitat evitant aquells que violin les Directrius per a webmasters de Google, com els enllaços que es consideren com un esquema d’enllaços destinat a manipular els resultats de cerca.

Recorda que disposes d’eines d’auditoria de backlinks, com la que hem esmentat abans, de Semrush, amb la que pots netejar el teu web dels enllaços tòxics.

Són la forma amb el que Google troba noves pàgines

Les aranyes de Google (crawlers, bots o robots) utilitzen uns enllaços per a trobar noves pàgines en la web. Aquesta és una de les principals formes en què es descobreix, rastreja i s’indexa contingut, i una forma de com Google navega per internet.

Augmenta la confiabilitat i credibilitat del teu website

Els enllaços de fonts autoritzades i de confiança t’ajuden a obtenir una posició més alta des d’una perspectiva de SEO, però també poden ajudar-te a augmentar la confiabilitat i credibilitat del teu negoci.

Posem per cas que ets una startup de tecnologia. Existeix una alta possibilitat de que encara molta gent no sàpiga de l’existència del teu negoci. Si aconsegueixes cobertura de premsa o un enllaç a Techstartup, per exemple, aconseguiràs un augment considerable de credibilitat. Qualsevol enllaç de llocs webs de referència en el teu sector que parlin de tu, o que parlin bé de tu, enviarà trànsit al teu web, i no només trànsit, sinó trànsit de qualitat.

I encara que ignoris el valor del SEO, si tens periodistes i editors en publicacions clau del teu sector que vulguin vincular-se amb tu o la teva proposta, és un gran pas per mostrar que s’està parlant del teu negoci.

Envien trànsit de referència al teu website

Google no sempre ha utilitzat els enllaços com a factor de posicionament web. Al principi d’internet, els enllaços eren únicament de navegació per portar l’usuari de la pàgina A a la B, entre les pàgines d’un mateix website i entre diferents llocs web.

Que ara els enllaços s’utilitzin com a factor a tenir en compte per guanyar autoritat i posicionament a Google arrel de les fonts confiables que enllacen cap al teu website, voldrà dir que, tal i com et deia una mica més amunt, el tràsnit que arriba al teu website perovinent d’aquests enllaços, és trànsit de qualitat, que ja coneix el teu sector i que probablement visiti el teu website amb intenció de convertir-se en client.

Sabràs si un enllaç és valuós pensant si podria generar trànsit del teu públic objectiu clau.

Com aconseguir backlinks per un lloc web?

Segur que mentre has anat llegint tot l’anterior t’has anat fent aquesta pregunta: “com puc aconseguir backlinks per al meu lloc web?”

Hi diverses tàctiques per a obtenir backlinks per al teu wbesite, però algunes tenen la tassa d’èxit més alta que altres i a més a més t’ajuden a obtenir enllaços de més qualitat que d’altres.

D’altra banda, existeix la idea equivocada que sempre has de pagar a una agència perquè t’ajudi a generar enllaços, quan no és cert. Pots fer-ho tu mateix a partir d’aquest mateix moment, sense comprar enllaços (no ho has de fer mai) sinó guanyant-te’ls.

A continuació et deixo alguns mètodes populars (relativament simples) de guanyar enllaços per al teu lloc web:

1. Demana als teus proveïdors que t’enllacin

Si vens productes, trobaràs que molts llocs webs dels teus proveïdors inclouen una pàgina d'”on comprar” o “distribuïdors” amb detalls i enllaços per a cada un d’ells. Si quan hi fas una ullada no hi ets, perquè sovint no estan actualitzades, posa’t en contacte amb ells i sol·licita que t’hi agreguin.

2. Converteix les mencions de la teva marca en enllaços

Un esdeveniment, llançament d’un producte nou o l’obertura d’un nou centre per al teu negoci pot suposar la menció de la teva marca en un mitja local o nacional. El més habitual és que les mencions no portin enllaç, independentment de la raó.

En aquests casos val la pena que et posis en contacte amb el mitjà en qüestió i demanis que incloguin l’enllaç. Potser tots no ho faran, però d’altre t’escoltaran i ho poden fer.

Una eina que et pot ajudar a monitoritzar les mencions de la teva marca és Google Alerts.

És una eina senzilla i gratuïta amb la que podràs monitoritzar la teva marca i verificar en quins llocs webs la mencionen els usuaris en els resultats de cerca.

3. Intenta que et citin com a recurs

Si disposes de contingut excel·lent que vas publicant a través del teu blog o ofereixes un gran producte, intenta construir enllaços al ser citat coma recurs.

Si tens coneguts que treballen en el teu mateix sector però que no ofereixin el teu mateix producte i serveis, o a qui pot interessar el que publiques perquè te a veure amb el que ell ofereix, podeu crear una xarxa de retroenllaços. Com un intercanvi d’enllaços on ell inclou un enllaç que apunti al teu web i tu pots citar el seu web amb un enllaç en un post o un articles que publiques al teu website.

Si tens clients de confiança pots demanar que facin una menció del teu lloc web a les seves pàgines web o en articles dels seus blogs com a recomanació per si algú cerca els mateixos serveis que va cercar ell en el seu moment.

Si ert dediques a escriure relats, per exemple, pots contactar amb biblioteques que disposin de llistats de blogs d’autors de relats o microcontes perquè hi incloguin un enllaç cap al teu web.

###

Conclusió

Resumirem dient que els backlinks són un factor clau de posicionament i, per tant, no els pot ignorar si vols obtenir un posicionament web més alt a Google.

El link building és un camp en expansió, cada cop més complicat (però no impossible d’implementar pel teu compte), en tot el relacionat amb el SEO i existeix gent que s’ha especialitzat només en aquesta àrea. Però al mateix temps existeixen moltes maneres de començar amb tàctiques bàsiques que generen resultats relativament ràpids com les que hem vist en aquest post.

Si generes enllaços de confiança, i quants més, millor, veuràs un augment en les teves posicions.

Estigues sempre atent al que fan els teus competidors, segueix els articles i noticies relatives al SEO, subscriu-te als blogs dels experts que més t’agradin per estar a l’última de tot el relatiu al SEO i ves-ho implementan en el teu website.


Si tens algun dubte o vols comentar alguna cosa respecte a tot el que hem vist pots deixar-me un comentari.

Good writing, big selling!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Scroll to Top
Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad
%d bloggers like this: